Dla kogo:
- dla lubiących wiórki kokosowe
- dla szukających pomysłu co zrobić z białkami
- dla lubiących małe co nieco i nie tylko :)
Składniki:
- 300g wiórków kokosowych
- 4 białka
- 200g cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i
wymieszać. Ubijać na parze*, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pieca i ubijać jeszcze
chwilę aż masa ostygnie.
Wsypać wiórki
kokosowe i wymieszać. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe
kupki lub nakładać łyżeczką bezpośrednio na papier do pieczenia lub małe
opłatki. Piec ok. 20 minut w 160°C.
*Ubijanie na parze – Należy przygotować garnek i miskę o
trochę większej średnicy niż garnek. Do garnka nalać trochę wody (np. ¼ jego
wysokości) i postawić na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, na garnku
postawić miskę (trzeba wybrać taką by nie wpadła do środka) z masą i rozpocząć
ubijanie. Można ubijać zarówno ręcznie (trzepaczką) jak i mikserem. Gdy masa
zgęstnieje ściągnąć samą miskę (uwaga, będzie BARDZO gorąca!) i chwilę ubijać,
aż masa ostygnie.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" M. Łebkowskiego.
hmm :) dziś spróbuję! Zostały mi właśnie 4 białka - zobaczymy czy się uda :)
OdpowiedzUsuń