Kokosanki (makaroniki kokosowe)

Dla kogo: 
  • dla lubiących wiórki kokosowe
  • dla szukających pomysłu co zrobić z białkami
  • dla lubiących małe co nieco i nie tylko :)

Składniki:
  • 300g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 200g cukru pudru
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i wymieszać. Ubijać na parze*, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pieca i ubijać jeszcze chwilę aż masa ostygnie.
Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe kupki lub nakładać łyżeczką bezpośrednio na papier do pieczenia lub małe opłatki. Piec ok. 20 minut w 160°C.

*Ubijanie na parze – Należy przygotować garnek i miskę o trochę większej średnicy niż garnek. Do garnka nalać trochę wody (np. ¼ jego wysokości) i postawić na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, na garnku postawić miskę (trzeba wybrać taką by nie wpadła do środka) z masą i rozpocząć ubijanie. Można ubijać zarówno ręcznie (trzepaczką) jak i mikserem. Gdy masa zgęstnieje ściągnąć samą miskę (uwaga, będzie BARDZO gorąca!) i chwilę ubijać, aż masa ostygnie. 
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" M. Łebkowskiego.

1 komentarz:

  1. hmm :) dziś spróbuję! Zostały mi właśnie 4 białka - zobaczymy czy się uda :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM