Dla kogo:
- dla lubiących bardzo wilgotne ciasta
- dla fanów dekorowania babeczek
- dla babeczkomaniaków
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanka oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanka gorącej wody
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć. Gorącą wodę dodać na samym końcu.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać łyżką do połowy papilotki (muffinki dość dużo urosną).
Piec w temp. 160-170stC około 10-15 min. Ciasto jest bardzo wilgotne - trzeba jednak uważać by było upieczone. Piec do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na kratce).
Składniki na masę:
- masło roślinne
- 3/4 szk. cukru pudru
- sok z połówki cytryny
- 6-7 łyżek kwaśnej lub słodkiej śmietany
- barwnik cukierniczy - zielony (szczypta) - ja używałam barwnika w proszku
Wykonanie masy:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Dokładnie utrzeć masło z cukrem i dodać barwnik (na czubku rączki od łyżeczki - nie więcej niż ziarenko pieprzu). Potem dodać śmietanę, a na koniec sok z cytryny.
Krem nałożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i formować choinki lub inne kształty, później udekorować różnymi posypkami itp.
Dokładnie utrzeć masło z cukrem i dodać barwnik (na czubku rączki od łyżeczki - nie więcej niż ziarenko pieprzu). Potem dodać śmietanę, a na koniec sok z cytryny.
Krem nałożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i formować choinki lub inne kształty, później udekorować różnymi posypkami itp.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z: http://kopalniasmakow.blogspot.com/2011/12/muffinki-choinki.html
Bardzo oryginalny pomysł, świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń41 year-old Social Worker Mordecai Klejin, hailing from Saint-Paul enjoys watching movies like I Am Love (Io sono l'amore) and Foraging. Took a trip to Historic Centre of Guimarães and drives a Ferrari 625 TRC Spider. po wiecej kliknij tutaj
OdpowiedzUsuń