Dla kogo:
2. Do rondelka wlać śmietanę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii, przepołowioną laskę (lub ekstrakt z wanilii). Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
3. Dodać rum, wino i doprowadzić do zagotowania, odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż się rozpuści.
4. Mieszkankę wlać do filiżanek (wystarczy na ok. 4-6 w zależności od wielkości) i odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć folią i wstawić do lodówki (do stężenia) na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
5. By gotowy deser wysunął się ("wyskoczył") z filiżanek można je włożyć na sekundę do gorącej wody (oczywiście nie zanurzać całej filiżanki - trzeba to zrobić tak, by woda nie wlała się do deseru) . Deser wyłożyć na talerzyki i podawać z owocami, sosem owocowym lub czekoladowym.
- dla chcących zrobić sobie pyszny deser ze swoich składników
- dla tych, którzy kupili w sklepie laskę wanilii i teraz nie wiedzą co z nią zrobić
- dla chcących skosztować włoskiego przysmaku w swojej kuchni
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 laska wanilii / lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250ml śmietany 30% lub 36%
- 250ml mleka
- 80g cukru
- 1 łyżka rumu - niekoniecznie
- 1 łyżka białego wina - niekoniecznie
2. Do rondelka wlać śmietanę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii, przepołowioną laskę (lub ekstrakt z wanilii). Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
3. Dodać rum, wino i doprowadzić do zagotowania, odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż się rozpuści.
4. Mieszkankę wlać do filiżanek (wystarczy na ok. 4-6 w zależności od wielkości) i odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć folią i wstawić do lodówki (do stężenia) na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
5. By gotowy deser wysunął się ("wyskoczył") z filiżanek można je włożyć na sekundę do gorącej wody (oczywiście nie zanurzać całej filiżanki - trzeba to zrobić tak, by woda nie wlała się do deseru) . Deser wyłożyć na talerzyki i podawać z owocami, sosem owocowym lub czekoladowym.
Przepis pochodzi z domowych zapisków.
Też kiedyś coś takiego zrobiłem, tylko z torebki ;P
OdpowiedzUsuńZ naturalnych składników, jest zdecydowanie lepsza! POLECAM!
OdpowiedzUsuńCzy dam radę wyjąć panna cotta z silikonowej formy na muffiny?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście. Trzeba tylko sprytnie to zrobić, by na raz z formy nie wypadło nam kilka deserów, by się nie zmarnowały :)
OdpowiedzUsuń43 year old Help Desk Operator Jamal McFall, hailing from Lakefield enjoys watching movies like "Charlie, the Lonesome Cougar" and Metalworking. Took a trip to Uvs Nuur Basin and drives a Gordini Type 24S. sprawdz ten link tutaj teraz
OdpowiedzUsuń