Strony

Strony

2013-02-28

Ciasto jabłkowo-żurawinowe

Dla kogo:
  • chcących zrobić szybkie ciasto
  • mających ochotę na ciasto z jabłkami
  • chcących spróbować świetnej kruszonki na cieście
Składniki na ciasto:
  • 130g miękkiego masła (ok. 2/3kostki)
  • 200g cukru (szklanka)
  • 2 jajka
  • 150g mąki (szklanka) pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka zmielonego cynamonu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 jabłka do wypieków
  • 150g żurawiny (szklanka)
Wykonanie ciasta:
W misce (większej) utrzeć masło z cukrem (na jasnożółtą kremową masę), dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i cynamon. Dodawać tę mieszankę po trochu do masy maślano-jajecznej. na końcu wsypać jabłka pokrojone w kostkę i żurawinę. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 23-24cm (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).

Składniki na kruszonkę:
  • 50g brązowego cukru
  • 30g mąki
  • 30g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki posiekanego masła (ok. 30g)
Wykonanie kruszonki:
Wymieszać cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Dodać masło i ucierać, aż składniki się połączą i zaczną wyglądać jak sklejone grudki. Rozłożyć kruszonkę na cieście.

Ciasto piec ok. godzinę w temperaturze 180° (kruszonka ma być spoista w dotyku). Po upieczeniu zostawić ciasto na chwilę (ok. 10 minut) w tortownicy, a potem wyciągnąć na kratkę do wystudzenia.

Przepis pochodzi z książki "Ciasta - 59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję"

4 komentarze:

  1. a w jakiej temperaturze ma być piekarnik i czy ma być nagrzany?

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczemy w temperaturze 180° przez około godzinę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, w sam raz do popołudniowej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajniusie! połączenie jabłka i żurawiny bardzo mi się podoba :)))
    dziękuję za kolejny wpis i pozdrawiam cieplutko :)))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń