Dla kogo:
Ciasto, z którego przygotujemy pączki to tzw. ciasto parzone.
Szklankę wody wraz z masłem i szczyptą soli zagotować w rondlu. Po zagotowaniu wsypać energicznie przesianą mąkę - cały czas mieszając.Gaz zmniejszyć i ucierać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ściągnąć ciasto z gazu i odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować sobie kwadraty wycięte z pergaminu lub papieru do pieczenia, wielkości 10x10cm i posmarować je olejem.
Do ostygniętego ciasta wmiksowywać po jednym jajku, a następnie nałożyć ciasto do rękawa cukierniczego (wybieramy dość dużą tylkę) i wyciskać kółka (6-8cm) na przygotowane wcześniej kwadraty. Ja spróbowałam i wycisnęłam także serce, także wszelkie kombinacje dozwolone.
W rondlu rozgrzać olej (najlepiej, do temperatury 180 - gdy będzie zbyt wysoka na pączkach pojawią się bąble!). Wkładać pączki papierem do góry (papier po paru sekundach sam odejdzie i trzeba go wyłowić z garnka). Smażyć ok. 3-4minuty z każdej strony, aż będą miały złoty kolor. Odsączyć na bibule lub ręczniku papierowym.
Gdy pączki już ostygną polukrować lub mocno posłodzić cukrem pudrem (gdyż w cieście nie ma cukru!).
Przygotowanie lukru:
200g cukru pudru wymieszać energicznie z 4 łyżkami gorącej wody. Zamiast wody można dodać troszkę soku z cytryny lub aromatu np. waniliowego. Polać pączki.
Z przepisu wychodzi ok. 25 pączków.
Przepis z Bloga Śladami Słodkiej Babeczki http://babeczka.zuzka.pl/2011/08/paczki-hiszpanskie/.
- dla tych, którzy chcą zrobić coś słodkiego-szybkiego na tłusty czwartek
- dla chcących spróbować nowego karnawałowego przysmaku
- dla tych, którzy nie mają w domu drożdży i nie tylko :)
- 200g mąki
- 100g masła
- szklanka wody
- 4 jajka
- szczypta soli
- 200g cukru pudru - do przygotowania lukru
Ciasto, z którego przygotujemy pączki to tzw. ciasto parzone.
Szklankę wody wraz z masłem i szczyptą soli zagotować w rondlu. Po zagotowaniu wsypać energicznie przesianą mąkę - cały czas mieszając.Gaz zmniejszyć i ucierać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ściągnąć ciasto z gazu i odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować sobie kwadraty wycięte z pergaminu lub papieru do pieczenia, wielkości 10x10cm i posmarować je olejem.
Do ostygniętego ciasta wmiksowywać po jednym jajku, a następnie nałożyć ciasto do rękawa cukierniczego (wybieramy dość dużą tylkę) i wyciskać kółka (6-8cm) na przygotowane wcześniej kwadraty. Ja spróbowałam i wycisnęłam także serce, także wszelkie kombinacje dozwolone.
W rondlu rozgrzać olej (najlepiej, do temperatury 180 - gdy będzie zbyt wysoka na pączkach pojawią się bąble!). Wkładać pączki papierem do góry (papier po paru sekundach sam odejdzie i trzeba go wyłowić z garnka). Smażyć ok. 3-4minuty z każdej strony, aż będą miały złoty kolor. Odsączyć na bibule lub ręczniku papierowym.
Gdy pączki już ostygną polukrować lub mocno posłodzić cukrem pudrem (gdyż w cieście nie ma cukru!).
Przygotowanie lukru:
200g cukru pudru wymieszać energicznie z 4 łyżkami gorącej wody. Zamiast wody można dodać troszkę soku z cytryny lub aromatu np. waniliowego. Polać pączki.
A może takie na Walentynki? |
Przepis z Bloga Śladami Słodkiej Babeczki http://babeczka.zuzka.pl/2011/08/paczki-hiszpanskie/.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Również lubię ten przepis :)
Usuń30 years old Software Consultant Wallie Kinzel, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like Tattooed Life (Irezumi ichidai) and Video gaming. Took a trip to Three Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas and drives a Bugatti Type 18 5-litre Sports Two-seater. sprawdz tutaj
OdpowiedzUsuń