Dla kogo:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać mak i rozpuszczone masło i wymieszać. Jajka ubić na sztywną pianę (można dodać do tego szczyptę soli) i delikatnie dodać do ciasta. Na koniec dodać cukier wanilinowy i skórkę cytrynową.
Ciasto piec w "keksówce" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przez około godzinę w temperaturze 180°.
Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok.10-15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
Przepis pochodzi z: http://ilovebake.pl/2013/01/16/piegusek-ciasto-makowe-na-bialkach-przepis/
- dla poszukujących sposobu na wykorzystanie białek
- dla chcących upiec szybkie, łatwe ciasto
- dla tych, którym został mak ze świątecznych makowców
- szklanka białek (ok. 8 sztuk)
- 20 dag mąki
- 20 dag maku
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag rozpuszczone masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 g cukru wanilinowego (pół opakowania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
- skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać mak i rozpuszczone masło i wymieszać. Jajka ubić na sztywną pianę (można dodać do tego szczyptę soli) i delikatnie dodać do ciasta. Na koniec dodać cukier wanilinowy i skórkę cytrynową.
Ciasto piec w "keksówce" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przez około godzinę w temperaturze 180°.
Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok.10-15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
Przepis pochodzi z: http://ilovebake.pl/2013/01/16/piegusek-ciasto-makowe-na-bialkach-przepis/
u mnie w domu zwany jest babką makową ;]
OdpowiedzUsuń