Dla kogo:
Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli mamy lodówkę, która słabo schładza można pod koniec włożyć na parę minut do zamrażarki).
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można lekko podsypywać mąką. W połowie ciasteczek, należy wyciąć dziurkę (mniejszą foremką, lub kieliszkiem).
Piec tylko 8-10 minut w temperaturze 190º. Trzeba uważać, by za mocno się nie spiekły.
Gdy ostygną, ciastka bez dziurki posmarować marmoladą i przykryć ciastkami z dziurką. Można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Bez cukru też są świetne.
Przepis z www.mojewypieki.com.
- dla chcących zrobić komuś słodką niespodziankę
- dla lubiących kruche ciasteczka
- dla tych, którzy chcą wyznać komuś miłość i nie tylko :)
- 700g mąki
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła
- 125 g margaryny (pół kostki)
- 3 jajka
- 32g cukru waniliowego (2 opakowania po 16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- marmolada w wybranym smaku do przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową)
Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli mamy lodówkę, która słabo schładza można pod koniec włożyć na parę minut do zamrażarki).
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można lekko podsypywać mąką. W połowie ciasteczek, należy wyciąć dziurkę (mniejszą foremką, lub kieliszkiem).
Piec tylko 8-10 minut w temperaturze 190º. Trzeba uważać, by za mocno się nie spiekły.
Gdy ostygną, ciastka bez dziurki posmarować marmoladą i przykryć ciastkami z dziurką. Można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Bez cukru też są świetne.
Przepis z www.mojewypieki.com.
0 komentarze: