Dla kogo:
Masło roztopić razem z czekoladą w rondelku i odstawić do ostudzenia.
Jajka, ekstrakt z wanilii, cukier i likier kawowy roztrzepać lub lekko zmiksować w misce. Dodać do tego kawę granulowaną rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. W drugiej misce zmieszać przesianą mąkę ze szczyptą soli. Mąkę wsypać do masy jajecznej i zmiksować. Na końcu dodać roztopione masło z czekoladą.
Formę 23x23cm lub 17x27cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC.
Gotowe ciasto ma być wilgotne, ciężkie i z wyglądu "zakalcowate", zbite.
Po wystudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową i udekorować ziarenkami kawy.
Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com.
- dla szukających przepisu na szybkie ciasto (robi się je 15 minut)!
- dla czekoladoholików i kawoszy
- dla lubiących "ciężkie" ciasta
- 160g masła
- 180g gorzkiej czekolady
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki likieru kawowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- polewa czekoladowa (100g)
- czekoladowe ziarnka kawy lub prawdziwe ziarna kawy
Masło roztopić razem z czekoladą w rondelku i odstawić do ostudzenia.
Jajka, ekstrakt z wanilii, cukier i likier kawowy roztrzepać lub lekko zmiksować w misce. Dodać do tego kawę granulowaną rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. W drugiej misce zmieszać przesianą mąkę ze szczyptą soli. Mąkę wsypać do masy jajecznej i zmiksować. Na końcu dodać roztopione masło z czekoladą.
Formę 23x23cm lub 17x27cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC.
Gotowe ciasto ma być wilgotne, ciężkie i z wyglądu "zakalcowate", zbite.
Po wystudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową i udekorować ziarenkami kawy.
Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com.
0 komentarze: