Strony

Strony

2013-03-28

Kawowe brownie

Dla kogo:
  • dla szukających przepisu na szybkie ciasto (robi się je 15 minut)!
  • dla czekoladoholików i kawoszy
  • dla lubiących "ciężkie" ciasta
Składniki:
  • 160g masła
  • 180g gorzkiej czekolady
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki likieru kawowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Składniki na dekorację:
  • polewa czekoladowa (100g) 
  • czekoladowe ziarnka kawy lub prawdziwe ziarna kawy
Wykonanie:
Masło roztopić razem z czekoladą w rondelku i odstawić do ostudzenia.
Jajka, ekstrakt z wanilii, cukier i likier kawowy roztrzepać lub lekko zmiksować w misce. Dodać do tego kawę granulowaną rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. W drugiej misce zmieszać przesianą mąkę ze szczyptą soli. Mąkę wsypać do masy jajecznej i zmiksować. Na końcu dodać roztopione masło z czekoladą.
Formę 23x23cm lub 17x27cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. 
Gotowe ciasto ma być  wilgotne, ciężkie i z wyglądu "zakalcowate", zbite. 

Po wystudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową i udekorować ziarenkami kawy. 

Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com.
Wariacje na temat Brownie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz