Dla kogo:
- dla fanów chałwy
- dla szykujących wielkanocne wypieki
- dla lubiących połączenie orzechów i czekolady
Składniki na ciasto:
- 120 g masła (zimnego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj)
- 80 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zmiksować
- tak by wyszła jednolita masa (lub zagnieść ciasto tak jak na zwykłe kruche - ręcznie). Formę wyłożyć papierem do
pieczenia. Na dno formy (kwadratowej o boku 24cm) wyłożyć równomiernie ciasto.
Piec przez około 30 minut w temperaturze 160ºC (tak, by się zarumieniło). Odłożyć do wystudzenia.
Składniki na masę chałwowo - orzechową:
- 200 g chałwy (najlepiej orzechowej, ale może też być waniliowa)
- pół szklanki śmietany kremówki 30%
- 100 g orzechów (włoskich, laskowych bez skórki, fistaszków, pekanów)
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie masy:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do rondelka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować tylko 3 minuty, tak by trochę zgęstniało.
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do rondelka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować tylko 3 minuty, tak by trochę zgęstniało.
Powstałą masę wylać na wystudzone ciasto i wyrównać.
Gotowe ciasto ozdobić gorzką czekoladą (70-80g) roztopioną w kąpieli wodnej i posypać orzechami.
Przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-chalwowo---orzechowy-z-czekolada
Jeszcze nigdy nie jadłam mazurka, myślę że taki z chałwą mógłby mi posmakować:)
OdpowiedzUsuńAniu mazurek rewelacja!!!! Cała wielka blacha poszła w dzień, wszystkim bardzo smakował, każdy się o przepis pytał!!:)
OdpowiedzUsuń