Muffinki czekoladowe z białą czekoladą

Dla kogo:
  • dla fanów muffinek
  • dla lubiących szybkie wypieki
  • dla miłośników białej czekolady (nadaje ona tym muffinkom wyjątkowy smak!)
Składniki:
  • 2 szklanki  mąkipszennej
  • 100g masła (pół kostki)
  • szklanka mleka 
  • 100g cukru
  • 50g cukru brązowego
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół tabliczki białej czekolady (może być też mleczna)
Wykonanie: 
Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. W rondelku podgrzać mleko z cukrem oraz masłem - aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzone mleko wlać do mąki, dodać jajka i zmiksować. Powstałą masę rozlać do papilotek, w wierzch posypać pokrojoną białą czekoladą. 
Muffinki piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Z przepisu wychodzi ok. 12-16 muffinek.

Przepis jest drobną modyfikacją przepisu podanego przez Korę Cynamonu http://koracynamonu.blogspot.com/2012/03/muffinki-czekoladowe.html

3 komentarze:

  1. Aniu, gdzie kupilas papilotki do tych muffinek? wygladaja na dosc sztywne, a wlasnie takich poszukuje? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam w Internecie. Firma Limette. Dobrze się sprawdzały :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Muffinki wyglądają bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM