Dla kogo:
Wykonanie:
- dla fanów muffinek
- dla lubiących szybkie wypieki
- dla miłośników białej czekolady (nadaje ona tym muffinkom wyjątkowy smak!)
Składniki:
- 2 szklanki mąkipszennej
- 100g masła (pół kostki)
- szklanka mleka
- 100g cukru
- 50g cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół tabliczki białej czekolady (może być też mleczna)
Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. W
rondelku podgrzać mleko z cukrem oraz masłem - aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzone mleko wlać do mąki, dodać jajka i zmiksować. Powstałą masę rozlać do papilotek, w wierzch
posypać pokrojoną białą czekoladą.
Muffinki piec ok. 30 minut w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Z przepisu wychodzi ok. 12-16 muffinek.
Przepis jest drobną modyfikacją przepisu podanego przez Korę Cynamonu http://koracynamonu.blogspot.com/2012/03/muffinki-czekoladowe.html
Aniu, gdzie kupilas papilotki do tych muffinek? wygladaja na dosc sztywne, a wlasnie takich poszukuje? :>
OdpowiedzUsuńKupiłam w Internecie. Firma Limette. Dobrze się sprawdzały :) Pozdrawiam
UsuńMuffinki wyglądają bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuń