Dla kogo:
Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać nożem i dodać do mąki. Wymieszać składniki. Roztrzepać w śmietanie jajka i cukier. Dodać do mąki z margaryną i zagnieść. Powstałe ciasto podzielić je na 3 równe części. Piec w temperaturze 200ºC, aż się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz.
Składniki na masę:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie dodać galaretki w proszku i wymieszać.
Składniki na polewę:
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje.
Ciasta przełożyć masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową.
Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji".
- dla fanów orzeszków w karmelu
- dla lubiących próbować nowych wersji szarlotek
- dla mających jabłka "na zbyciu"
- 350g mąki
- kostka zimnej margaryny/masła (250g)
- 2 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 120g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać nożem i dodać do mąki. Wymieszać składniki. Roztrzepać w śmietanie jajka i cukier. Dodać do mąki z margaryną i zagnieść. Powstałe ciasto podzielić je na 3 równe części. Piec w temperaturze 200ºC, aż się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz.
Składniki na masę:
- kilogram obranych jabłek
- 2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie dodać galaretki w proszku i wymieszać.
Składniki na polewę:
- 180g cukru
- 180g posiekanych orzechów włoskich
- 150g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje.
Ciasta przełożyć masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową.
Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji".
Uwielbiam to ciasto. Jest pyszne! Kiedyś robiłam je na imieniny, zdobyłam nim serce teściowej;))
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;d
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pycha:)
OdpowiedzUsuńPychota! Zrobiłam od razu wczoraj :) Trochę zaskoczona byłam, że przepis się "urwał" :) brakuje mi tu "ciepłą masą jabłkową przełożyć placki a na wierzch wylać masę orzechową" czy coś w tym stylu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za cenną uwagę! Już uzupełniłam przepis! Cieszę się, że smakuje! Wg mnie jest genialne:)
OdpowiedzUsuńGenialne, genialne, mąż mówi, że to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam :) i jeszcze kończymy z soboty, a już zamówił sobie na święta :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
A w jak dużej blaszce najlepiej piec ciasto? Żeby nie było za niskie
OdpowiedzUsuńTo ciasto należy piec na zwykłej prostokątnej blaszce - ja piekłam w blaszce o wymiarach 20x35cm.
OdpowiedzUsuńJak upieczesz pochwal się jak ci wyszło! :)
Zrobiłam, ale na mniejszej blaszce bo na większej za cholerę nie starczyłoby mi ciasta. Nie wiem jak Ty to zrobiłaś ;p
OdpowiedzUsuńale ciasto pyszne! i to jest najważniejsze! :)
Witam robiłam to ciasto jest pyszne,ale mi wyszło twardawe takie ma byc?
OdpowiedzUsuńRaczej nie powinno być twardawe, ale nawet jeszcze takie jest to jeśli poda się go następnego dnia to zmięknie pod wpływem masy jabłkowej
OdpowiedzUsuńmniammmmmmmmmm :) a w smaku co przypomina?
OdpowiedzUsuńhhmm:) trudne pytanie: taka pyszna inna szarlotka z orzechowym posmakiem! BARDZO polecam!
Usuńjaka powinna być konsystencja ciasta? mi wyszło baardzo rzadkie i dodałam więcej mąki przez co z kolei wyszło nieco twarde, nie wyrosło przy pieczeniu...
OdpowiedzUsuńHhhmm...nie przypominam sobie bym miała kłopot z konsystencją ciasta. Powinno mieć konsystencję taką jak ciasto kruche czyli raczej miękkie, dające się formować, jakby "plastelinowate".
Usuń52 yr old Administrative Assistant IV Mordecai Gaylord, hailing from Swan Lake enjoys watching movies like Topsy-Turvy and Machining. Took a trip to Ironbridge Gorge and drives a Ferrari 410 Sport. dlaczego nie zobaczyc tutaj
OdpowiedzUsuń