Sękaczek - warstwowa szarlotka wg Siostry Anastazji

Dla kogo:
  • dla fanów orzeszków w karmelu
  • dla lubiących próbować nowych wersji szarlotek
  • dla mających jabłka "na zbyciu"
Składniki na ciasto:
  • 350g mąki
  • kostka zimnej margaryny/masła (250g)
  • 2 łyżki śmietany 12 lub 18%
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie ciasta: 
Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać nożem i dodać do mąki. Wymieszać składniki. Roztrzepać w śmietanie jajka i cukier. Dodać do mąki z margaryną i zagnieść. Powstałe ciasto podzielić je na 3 równe części. Piec w temperaturze 200ºC, aż się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz.


Składniki na masę:
  • kilogram obranych jabłek 
  • 2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe
Wykonanie masy: 
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie dodać galaretki w proszku i wymieszać.


Składniki na polewę:
  • 180g cukru
  • 180g posiekanych orzechów włoskich
  • 150g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje. 

Ciasta przełożyć masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową.

 

Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji".
Przepisy Siostry Anastazji

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto. Jest pyszne! Kiedyś robiłam je na imieniny, zdobyłam nim serce teściowej;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Zrobiłam od razu wczoraj :) Trochę zaskoczona byłam, że przepis się "urwał" :) brakuje mi tu "ciepłą masą jabłkową przełożyć placki a na wierzch wylać masę orzechową" czy coś w tym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za cenną uwagę! Już uzupełniłam przepis! Cieszę się, że smakuje! Wg mnie jest genialne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne, genialne, mąż mówi, że to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam :) i jeszcze kończymy z soboty, a już zamówił sobie na święta :)
    Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A w jak dużej blaszce najlepiej piec ciasto? Żeby nie było za niskie

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto należy piec na zwykłej prostokątnej blaszce - ja piekłam w blaszce o wymiarach 20x35cm.
    Jak upieczesz pochwal się jak ci wyszło! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam, ale na mniejszej blaszce bo na większej za cholerę nie starczyłoby mi ciasta. Nie wiem jak Ty to zrobiłaś ;p
    ale ciasto pyszne! i to jest najważniejsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam robiłam to ciasto jest pyszne,ale mi wyszło twardawe takie ma byc?

    OdpowiedzUsuń
  9. Raczej nie powinno być twardawe, ale nawet jeszcze takie jest to jeśli poda się go następnego dnia to zmięknie pod wpływem masy jabłkowej

    OdpowiedzUsuń
  10. mniammmmmmmmmm :) a w smaku co przypomina?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hhmm:) trudne pytanie: taka pyszna inna szarlotka z orzechowym posmakiem! BARDZO polecam!

      Usuń
  11. jaka powinna być konsystencja ciasta? mi wyszło baardzo rzadkie i dodałam więcej mąki przez co z kolei wyszło nieco twarde, nie wyrosło przy pieczeniu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hhhmm...nie przypominam sobie bym miała kłopot z konsystencją ciasta. Powinno mieć konsystencję taką jak ciasto kruche czyli raczej miękkie, dające się formować, jakby "plastelinowate".

      Usuń
  12. 52 yr old Administrative Assistant IV Mordecai Gaylord, hailing from Swan Lake enjoys watching movies like Topsy-Turvy and Machining. Took a trip to Ironbridge Gorge and drives a Ferrari 410 Sport. dlaczego nie zobaczyc tutaj

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM