Dla kogo:
Ubić białka na sztywną pianę, dodać do niego żółtka, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia zmieszany z przesianą mąką. Wymieszać. Piec w temperaturze 180° przez 35-40 minut na blaszce okrągłej o średnicy 28cm. Po upieczeniu przekroić ciasto na dwie części.
Składniki na ciasto z orzechami:
Ubić białka z cukrem. Dodać pokrojone/zmielone orzechy włoskie z resztą składników i wymieszać. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180° na okrągłej blaszce o średnicy 28cm.
Składniki na masę:
Wykonanie masy:
Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem wanilinowym. W misce żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe pół szklanki mleka i mąkę ziemniaczaną. Wlać te składniki na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Po zagotowaniu odłożyć do ostudzenia. Utrzeć margarynę i dodać do niej przestudzony budyń. Do masy można dodać alkohol.
Gotowy tort oblać polewą kakaową/czekoladową lub roztopioną gorzką czekoladą (potrzeba 200g).
Tort można też wykonać na blaszce prostokątnej (standardowej) - będzie wtedy bardziej płaskie.
Przełożenie tortu:
Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji".
- dla szukających pomysłu na pyszny tort
- dla mających orzechy włoskie
- dla tych, które torty zazwyczaj "zamulają"
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka na sztywną pianę, dodać do niego żółtka, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia zmieszany z przesianą mąką. Wymieszać. Piec w temperaturze 180° przez 35-40 minut na blaszce okrągłej o średnicy 28cm. Po upieczeniu przekroić ciasto na dwie części.
Składniki na ciasto z orzechami:
- 250g zmielonych (pokrojonych) orzechów włoskich
- 5 białek
- 200g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżki miodu
Ubić białka z cukrem. Dodać pokrojone/zmielone orzechy włoskie z resztą składników i wymieszać. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180° na okrągłej blaszce o średnicy 28cm.
Składniki na masę:
- pół litra mleka
- 1 cukier wanilinowy (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
- 200g cukru
- 5 żółtek
- 250g masła (lub więcej)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie masy:
Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem wanilinowym. W misce żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe pół szklanki mleka i mąkę ziemniaczaną. Wlać te składniki na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Po zagotowaniu odłożyć do ostudzenia. Utrzeć margarynę i dodać do niej przestudzony budyń. Do masy można dodać alkohol.
Gotowy tort oblać polewą kakaową/czekoladową lub roztopioną gorzką czekoladą (potrzeba 200g).
Tort można też wykonać na blaszce prostokątnej (standardowej) - będzie wtedy bardziej płaskie.
Przełożenie tortu:
- placek kakaowy
- masa
- placek orzechowy
- masa
- placek kakaowy
- polewa czekoladowa
Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji".
hmm wygląda pycha a jak smakuje to się okaże bo mam zamiar go upiec na urodziny:)
OdpowiedzUsuńTort wyszedł pyszny. Do masy dodałam roztopionej gorzkiej czekolady i spirytusu. Nasączyłam herbatą z dodatkiem amaretto. Rozszedł się bardzo szybko a towarzystwo jest wybredne;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się udał i smakował! Mnie też bardzo przypadł do gustu i na pewno kiedyś go powtórzę!
Usuń44 yr old Nuclear Power Engineer Zebadiah Govan, hailing from Sainte-Genevieve enjoys watching movies like "Hamlet, Prince of Denmark" and Poi. Took a trip to Historic Area of Willemstad and drives a Expedition. oryginalne zrodlo
OdpowiedzUsuń