Dla kogo:
Składniki na biszkopt:
Wykonanie ciasta:
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać dodając proszek do pieczenia. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakaem ze zmielonymi orzechami. Całość bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty.
Składniki na krem:
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. W tym czasie pokroić sobie wafelki Góralki na małe kawałki. Następnie ubić masło na jasną i puszystą masę, dodać Nutellę i rozpuszczoną czekoladę i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Odstawić mikser i do gotowej masy wrzucić pokrojone wafelki. Wymieszać.
Wykańczanie tortu:
Blaty biszkoptowe przełożyć połową masy. Drugą połowę zostawić na ozdobienie boków i wierzchu tortu. Po nałożeniu kremu można ozdobić brzeg tortu posiekanymi orzechami laskowymi (można je wcześniej delikatnie podpiec na suchej patelni), a wierzch udekorować pralinkami Ferrero Rocher. Nie jest to jednak konieczne.
Podane przeze mnie proporcje składników są na tort na blaszkę okrągłą o średnicy 28cm.
Inspiracją dla mnie był przepis z: http://babeczka.zuzka.pl/2012/09/tort-ferrero-rocher/
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 i pół łyżki drobnego cukru do wypieków
- 150g zmielonych orzechów włoskich
- 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i pół łyżki mąki
- 1 i pół łyżki kakao
Wykonanie ciasta:
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać dodając proszek do pieczenia. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakaem ze zmielonymi orzechami. Całość bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty.
Składniki na krem:
- 300g miękkiego masła (1,5 kostki)
- 300g czekolady - gorzkiej
- 6 szt. wafelków Góralki o smaku orzechowym
- 7-8 kopiastych łyżek Nutelli
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. W tym czasie pokroić sobie wafelki Góralki na małe kawałki. Następnie ubić masło na jasną i puszystą masę, dodać Nutellę i rozpuszczoną czekoladę i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Odstawić mikser i do gotowej masy wrzucić pokrojone wafelki. Wymieszać.
Wykańczanie tortu:
Blaty biszkoptowe przełożyć połową masy. Drugą połowę zostawić na ozdobienie boków i wierzchu tortu. Po nałożeniu kremu można ozdobić brzeg tortu posiekanymi orzechami laskowymi (można je wcześniej delikatnie podpiec na suchej patelni), a wierzch udekorować pralinkami Ferrero Rocher. Nie jest to jednak konieczne.
Podane przeze mnie proporcje składników są na tort na blaszkę okrągłą o średnicy 28cm.
Inspiracją dla mnie był przepis z: http://babeczka.zuzka.pl/2012/09/tort-ferrero-rocher/
Uwielbiam te pralinki, ten tort to coś fantastycznego :)
OdpowiedzUsuńDla mnie... idealnie dla mnie... :)
OdpowiedzUsuńPolecam - szczególnie jeśli ktoś lubi te pralinki, czekoladowy smak i orzechy włoskie! Wtedy na pewno będzie zachwycony! MNIAM!
OdpowiedzUsuńpychotka:))
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tort bardzo dla mnie, szczególnie ta nutella...
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńzrobiłam, jest przepyszny. polecam. danka k.
OdpowiedzUsuńJest pyszniutki :) Koffam go!
OdpowiedzUsuń