- dla fanów wypieków z kawową nutą
- dla fanów babeczek
- dla miłośników wilgotnych wypieków
Składniki:
Wykonanie ciasta:
Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować jeszcze raz. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie kakao i kawę. To wszystko zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofali i zmiksować. Dla rozcieńczenia masy dodać 2 łyżki mleka, wymieszać. Jeśli uważacie, że ciasto jest zbyt gęste ilość mleka można zwiększyć.
Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować jeszcze raz. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie kakao i kawę. To wszystko zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofali i zmiksować. Dla rozcieńczenia masy dodać 2 łyżki mleka, wymieszać. Jeśli uważacie, że ciasto jest zbyt gęste ilość mleka można zwiększyć.
Ciasto
wyłożyć do papilotek i piec około 20 minut w temperaturze
200ºC, do tzw. suchego patyczka.
Z przepisu wyjdzie ok. 12 babeczek.
Z przepisu wyjdzie ok. 12 babeczek.
Składniki na polewę i dekorację:
- 150-200g gorzkiej czekolady
- 50g masła
- 2 łyżeczki kawy espresso (proszku)
- czekoladowe ziarenka kawy - do ozdoby
Wykonanie polewy i dekoracji:
Wszystkie składniki roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej i wymieszać. Wyłożyć na babeczki, dokładnie je pokrywając. Ozdobić ziarenkami kawy w czekoladzie.
Wszystkie składniki roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej i wymieszać. Wyłożyć na babeczki, dokładnie je pokrywając. Ozdobić ziarenkami kawy w czekoladzie.
Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com.
Wyglądają po prostu pysznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietna strona, gratuluję znajomości tematu.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
My web page moderowany katalog stron
Można użyć zwykłego, białego cukru ?
OdpowiedzUsuńMożna, tylko wtedy babeczki będą miały troskę inny smak! Cukier trzcinowy nadaje potrawą trochę inny posmak. Cukier biały jest też słodszy dlatego można go dać mniej niż trzcinowego.
OdpowiedzUsuń