Dla kogo:
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę przesiać i wymieszać.
W garnuszku umieścić masło, mleko oraz proszek Horlicks i podgrzać, aż do rozpuszczenia. Nie doprowadzić do zagotowania!
Jajka i cukier (2 rodzaje) ubić na puszystą masę (będzie miała jasny, kremowy kolor i będzie taka z wyglądu "lekka"). Do masy jajecznej wlać gorące mleko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z suchymi składnikami i zmiksować, aż masa będzie gładka.
Ciasto podzielić na dwie części. Dwie formy okrągłe o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nie ciasto i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni. Piekłam każde ciasto osobno.
Składniki na masę:
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao, cukier puder i Horlicks, a następnie zmiksować.
Krem podzielić na pół. Jedną częścią przełożyć ciasto, a drugą zostawić na posmarowanie boków i wierzchu. Na końcu ozdobić kuleczkami Maltesers przekrajając je na pół. Jest z tym trochę roboty, ale efekt jest niesamowity.
*do zakupienia np. w sieci sklepów Kuchnie Świata. Uważam, że bez Horlicks tort nie będzie miał tak świetnego smaku. Sekret polega na tym, że Maltesers są wypełnione słodem jęczmiennym, który jest także składnikiem tego napoju, dlatego tak idealnie do siebie pasują.
Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com i wprowadziłam do niego malutkie zmiany. Jeśli chcecie upiec ten tort na małej blaszce - 20cm to zerknijcie na MojeWypieki.
- dla fanów Maltesers
- dla lubiących torty proste w przygotowaniu
- dla szukających pomysłu na tort inny niż wszystkie - smak tego tortu pozostanie na długo w waszej pamięci - jest wyjątkowy!
- 230g mąki
- 200g brązowego cukru (jasnego)
- 100g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 230ml mleka
- kostka masła (200g)
- 30g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki napoju słodowego Horlicks (proszku)*
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę przesiać i wymieszać.
W garnuszku umieścić masło, mleko oraz proszek Horlicks i podgrzać, aż do rozpuszczenia. Nie doprowadzić do zagotowania!
Jajka i cukier (2 rodzaje) ubić na puszystą masę (będzie miała jasny, kremowy kolor i będzie taka z wyglądu "lekka"). Do masy jajecznej wlać gorące mleko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z suchymi składnikami i zmiksować, aż masa będzie gładka.
Ciasto podzielić na dwie części. Dwie formy okrągłe o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nie ciasto i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni. Piekłam każde ciasto osobno.
Składniki na masę:
- 1,5 łyżeczki kakao
- 60g proszku Horlicks*
- 300g cukru pudru
- 180g masła (w temperaturze pokojowej)
- 3 łyżki wrzącej wody
- 3 paczki kuleczek Maltesers
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao, cukier puder i Horlicks, a następnie zmiksować.
Krem podzielić na pół. Jedną częścią przełożyć ciasto, a drugą zostawić na posmarowanie boków i wierzchu. Na końcu ozdobić kuleczkami Maltesers przekrajając je na pół. Jest z tym trochę roboty, ale efekt jest niesamowity.
*do zakupienia np. w sieci sklepów Kuchnie Świata. Uważam, że bez Horlicks tort nie będzie miał tak świetnego smaku. Sekret polega na tym, że Maltesers są wypełnione słodem jęczmiennym, który jest także składnikiem tego napoju, dlatego tak idealnie do siebie pasują.
Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com i wprowadziłam do niego malutkie zmiany. Jeśli chcecie upiec ten tort na małej blaszce - 20cm to zerknijcie na MojeWypieki.
Jestem zdecydowaną fanką tych małych, słodziutkich kuleczek! Tort wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńKiedyś dodawałam te draże do masy z ubitej kremówki, wyłożonej na kruche ciasto upieczone z dżemem. Pyszne to było....Mniam!
O kurczę! Jestem pod ogromnym wrażeniem! Nigdy nie miałam okazji spróbować Maltesers, bo niestety nigdzie nie mogę ich znaleźć, ale na pewno rozejrzę się za nimi, bo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMaltesers sprzedawane są w czerwonych opakowaniach. Poszukaj ich w większych sklepach, marketach. Na pewno będą! warto spróbować!
UsuńŚwietnie wygląda, musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńpiękny tort i super pomysł :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Wygląda pięknie ,ja nie mam takiego talentu do ciast .:( .Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ten tort i muszę potwierdzić, że jest pyszny! Mocno słodki i kaloryczny ale wart każdej spożytej kalorii :) Pięknie Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńPychota! Pomimo świątecznej wyżerki i obietnicy złożonej samej sobie, że przez najbliższe tygodnie nie tknę ciast, ciasteczek, tortów, babeczek i innych słodkości, to na TAKI tort znalazłabym miejsce:) Dużo miejsca:)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Mmmmm...GENIALNY!!! ...Zastanawia mnie tylko proszek Horlicks ??
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam w przepisie. Proszek Horlicks można kupić w sieci sklepów "Kuchnie Świata". Myślę, że w Internecie też jest dostępny. Wg mnie jest konieczny do tego przepisu. Tort jest świetny! Bardzo polecam do wypróbowania!
Usuńno oczywiście !!! jak typowa baba:) hahaha :) czytanie ze zrozumieniem :) dopiero teraz widzę że to napisałaś :) wybacz i dziękuję za informacje :)
UsuńZrobiłam - pycha. Piekłam w 1 tortownicy o średnicy 24 cm do suchego patyczka. Kremu było stanowczo za mało, może z 2-3 mm grubości. Nie wyglądało to dobrze (dużo ciasta - mało kremu. Jeśli ktoś będzie piekł w takiej formie koniecznie składniki x 2. Tort polecam na 110%
OdpowiedzUsuń21 year old Clinical Specialist Isahella Klagges, hailing from Val Caron enjoys watching movies like Funny Bones and Running. Took a trip to The Four Lifts on the Canal du Centre and drives a Ferrari 340/375 MM Berlinetta 'Competizione'. sprawdz moje zrodlo
OdpowiedzUsuń