Dla kogo:
- dla fanów babek
- dla tych, którzy szukają łatwego ciasta
- dla lubiących czekoladę
- 375g mąki
- 375g miękkiego masła (prawie 2 kostki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 400g cukru
- 5 jajek
- szklanka kropelek czekoladowych lub gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki (ok.180g)
- 3/4 szklanki maślanki (180ml)
- 2 łyżeczki olejku waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
W
misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce
utrzeć masło z cukrem i olejkiem waniliowym na jasnożółtą masę. Dodawać
po jednym jajku, lekko miksując po każdym wbiciu. Następnie zmniejszyć
obroty miksera na niskie i po trochę dodawać do masy suche składniki na
zmianę z maślanką. Na końcu ręcznie wmieszać czekoladowe kropelki.
Ciasto należy upiec w okrągłej formie z kominkiem o średnicy 25cm lub w formie do babki z kominkiem.
Piec w temperaturze 180° przez ok. 80-90 minut. Należy sprawdzić czy patyczek po włożeniu jest całkowicie suchy. Po 15 minutach od upieczenia ciasto przełożyć na kratkę. Ciasto można przechowywać nawet do tygodnia - w szczelnym pojemniku.
Przepis pochodzi z książki: "Ciasta - 59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję".
Maślana babka z czekoladą - mniam, coś dla mnie <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń