Babka z czekoladowymi groszkami

   Dla kogo:
  • dla fanów babek
  • dla tych, którzy szukają łatwego ciasta
  • dla lubiących czekoladę
Składniki:
  • 375g mąki
  • 375g miękkiego masła (prawie 2 kostki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 400g cukru
  • 5 jajek
  • szklanka kropelek czekoladowych lub gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki (ok.180g)
  • 3/4 szklanki maślanki (180ml)
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
W misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i olejkiem waniliowym na jasnożółtą masę. Dodawać po jednym jajku, lekko miksując po każdym wbiciu. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i po trochę dodawać do masy suche składniki na zmianę z maślanką. Na końcu ręcznie wmieszać czekoladowe kropelki. 
Ciasto należy upiec w okrągłej formie z kominkiem o średnicy 25cm lub w formie do babki z kominkiem.
Piec w temperaturze 180° przez ok. 80-90 minut. Należy sprawdzić czy patyczek po włożeniu jest całkowicie suchy. Po 15 minutach od upieczenia ciasto przełożyć na kratkę. Ciasto można przechowywać nawet do tygodnia - w szczelnym pojemniku.

Przepis pochodzi z książki: "Ciasta - 59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję".

1 komentarz:

  1. Maślana babka z czekoladą - mniam, coś dla mnie <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM