- dla fanów babek
- dla kochających migdały
- dla lubiących łatwe przepisy
Składniki:
- 300g mąki (2 szklanki)
- 125g drobno zmielonych migdałów
- szczypta soli
- 375g miękkiego masła (prawie dwie kostki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 550g cukru
- 2 łyżeczki olejku migdałowego
- łyżeczka olejku waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- szklanka mleka (250ml)
- 6 jajek
- 75g migdałów z płatkach lub migdałów pokrojonych (do posypania ciasta)
Wykonanie:
W misce zmieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i olejkami na bladożółtą masę. Dodawać po jednym jajku, po każdym lekko miksując. Przestawić mikser na niskie obroty i powoli dodawać do masy maślanej składniki suche na zmianę z mlekiem. Ciasto przełożyć do formy i posypać płatkami migdałów.
Ciasto piec w okrągłej formie o średnicy 25cm z kominkiem lub w formie do babki z kominkiem. Lepsza będzie forma okrągła z kominkiem gdyż wtedy migdały będą na górze. Ja nie posiadam takiej formy i piekłam w formie do babki z kominkiem przez co posypka migdałowa wylądowała na dole.
Piec ok. 80minut w temperaturze 180° aż wykałaczka wbita w ciasto będzie zupełnie sucha. Po 15 minutach od upieczenia wyjąć ciasto na kratkę, by tam wystygło.
Piec ok. 80minut w temperaturze 180° aż wykałaczka wbita w ciasto będzie zupełnie sucha. Po 15 minutach od upieczenia wyjąć ciasto na kratkę, by tam wystygło.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta -59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję"
Wygląda na cudownie wilgotną - pycha :)
OdpowiedzUsuń