
Dla kogo:
- dla fanów karmelu
- dla chcących zaskoczyć gości niezwykłym ciastem
- dla chcących spróbować jak smakuje prażony słonecznik (mniam)
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać roztrzepane żółtka. Wymieszać z dwoma rodzajami mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. Wylać na prostokątną blaszkę - najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180.
Składniki na górną warstwę ciasta:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej
- duża szklanka słonecznika łuskanego
- kostka masła
- 1/3 szklanki cukru
- herbatniki (duża paczka - ok. 220g)
- polewa czekoladowa 150-200g


Przełożenie (od dołu):
Przepis pochodzi ze strony: www.zpierwszegotloczenia.pl
Uwielbiam prażony słonecznik, więc zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie, chciałbym wypróbować przepis jeszcze dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki używałaś dla tych proporcji ?
blaszka tak jak widac na zdjęciach - srandardowa - prostokątna
OdpowiedzUsuńJuż robiłam , naprawdę pyszne !! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
UsuńA jaka ma być temperatura piekarnika do prażenia tego słonecznika?
OdpowiedzUsuń180 stopni :) Powodzenia!
UsuńTe łyżki kopiaste( takie z czubkiem)?
OdpowiedzUsuń