- dla fanów kawy
- dla chcących wypić kawę w nowej wersji
- dla mających ochotę na kawowy deser
Składniki na 1 kawę:
- 60ml espresso
- 120ml mleka
- 1 łyżka syropu lub sosu czekoladowego
- 15-30ml kawowego likieru Kahlúa (lub innego)
Składniki do dekoracji:
- 100ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
- wiórki czekoladowe/posypka czekoladowa do posypania
- lód (jeśli chcemy by kawa była podana na zimno)
Wykonanie:
Kawę espresso zaparzyć w ekspresie lub kafetierce. Dodać do niej mleko, syrop czekoladowy i likier. Ilość likieru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań.
Jeśli chcemy by kawa była podawana w wersji zimnej wystarczy przelać te składniki do dużej i wysokiej szklanki oraz włożyć 2-3 kostki lodu.
Jeśli chcemy by kawa była ciepła należy przelać składniki do małego garnuszka i podgrzać, a następnie przelać do dużej szklanki.
Jeśli chcemy by kawa była podawana w wersji zimnej wystarczy przelać te składniki do dużej i wysokiej szklanki oraz włożyć 2-3 kostki lodu.
Jeśli chcemy by kawa była ciepła należy przelać składniki do małego garnuszka i podgrzać, a następnie przelać do dużej szklanki.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i kakao. Ozdobić nią kawę, posypać ją wiórkami/posypką czekoladową i podawać.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu ze strony: www.malacukierenka.pl
Ach!Wypiłabym taką kawusię w dobrym towarzystwie :)
OdpowiedzUsuńCzyli trzy razy dla mnie! :) Definitywnie mam na nią ochotę.
OdpowiedzUsuńWitryna jest świetnie zrobiona: przejrzysta, klarowna i miła w odbiorze
OdpowiedzUsuńMy site - spis stron
Przepyszna ta kawa
OdpowiedzUsuń