Muffinki jabłkowo-marchewkowe

Dla kogo:
  • dla lubiących zdrowe "co nieco"
  • dla mających ochotę na owocowe muffinki
  • dla fanów muffinek
Składniki:
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jabłka
  • marchewka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru (w proszku)
Wykonanie:
W mniejszej misce wymieszać mąkę, cukier puder, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Dodać po szczypcie soli i imbiru.
Jabłka i marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lepiej to robić w większej misce). Odcisnąć nadmiar soku, który się zbierze. 
Do przecieru jabłkowo-marchwiowego dodać olej i rozbełtane jajka. Chwilę ucierać. Dodać suche składniki i rodzynki. Mieszać, aż składniki się połączą.
Przygotować blaszkę na muffinki, wyłożyć ją papilotkami, które napełnić do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 190°. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej przestudzić na kratce.





 Przepis pochodzi z książki "Ciastka i ciasteczka" Beaty Woźniak.

7 komentarzy:

  1. hm.. zwykle muffiny robię z tłuszczem "lepszej" jakości, czyli z margaryną lub masłem. Próbowałaś może te konkretne nie robić z olejem??
    Zaciekawiłaś mnie, chyba zrobię niedługo podobne ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A od kiedy to margaryna jest lepszej jakosci? To,ze tak reklamuja tluszcze trans to nie znaczy,ze to prawda,a poza tym muffiny na olejy dluzej utrzymuja swiezosc.

      Usuń
  2. Robiłam już w swoim życiu kilka różnych przepisów muffinkowych z olejem i wychodziły bardzo dobre. Tego oleju nie jest w tym przepisie dużo - spróbuj. Te robiłam na razie tylko z olejem i pewnie przy tym zostanę, bo były bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. A od kiedy to margaryna jest tluszczem lepszej jakosci? Margaryna chocby najlepsza to syf-bo to "zabawa" tluszczami utwardzonymi (poczytac co to takiego).Ja jestem ciekawa czy muffiny sa miekkie i wilgotne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też używam masła do wszystkiego, olej rzadko, a margaryny w ogóle :). Muffiny są wilgotne dzięki marchewce i jabłku. Polecam!

      Usuń
  4. To moze zamienic maslo na olej kokosowy :) ja glownie takiego tluszczu uzywam. Maslo klarowane czasami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysl!-ja tez czasem uzywam kokosowego, niestety mnie troche przeszkadza ten kokosowy posmak :(

      Usuń

INSTAGRAM