Dla kogo:
- dla fanów masy budyniowej
- dla mających ochotę na ciasto z owocami
- dla lubiących słodką, czekoladową polewę
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150g cukru
- 150ml oleju
- 150ml mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek)
Wykonanie ciasta:
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Po
ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę i proszek do pieczenia
przesiać. Dodawać do ciasta mąkę na przemian z mlekiem, cały
czas miksując.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Do drugiej części nic nie dodawać.
Do
blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć
jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzch pokrojone w kosteczkę jabłka.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Składniki na krem:
- 400ml mleka
- 2 łyżki cukru
- budyń waniliowy w proszku (40g)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250g masła (miękkiego)
Wykonanie kremu:
Do
garnka wlać mleko, wsypać cukier i proszek budyniowy. Wszystko wymieszać, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając - by się nie przypaliło. Jak
budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie
tworzył się kożuch), odstawić do ostudzenia. Jeśli zdarzyło by się, że masa nam się przypali należy ją przetrzeć przez sito wybierając z garnka tylko nieprzypaloną część.
Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać schłodzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując.
Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać schłodzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując.
Na ostudzone ciasto wyłożyć masę. Ciasto z masą wstawić do lodówki do wychłodzenia i stężenia.
Składniki na polewę:
- 200g gorzkiej czekolady (lub 100g gorzkiej + 100g mlecznej)
- 80g masła/margaryny
Wykonanie polewy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem/margaryną - tak by była gładka. Następnie wylać na masę budyniową (masa musi być już wystudzona). Zamiast czekolady i masła można użyć także gotowej polewy lub kuwertury do ciast.
Blacha:
Wyłożona papierem do pieczenia, prostokątna ok. 33x20 cm.
Przepis pochodzi z bloga: www.mojewypieki.com
Ile skladnikow nalezaloby uzyc piękąc ciasto w standardowej foremce tortowej? 2/3 b yloby ok?:)
OdpowiedzUsuńProszę zmniejszyć ilość składników o 1/3 :) pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńDziekuje:)
Usuń