Strony

Strony

2013-07-18

Fale Dunaju

Dla kogo:
  • dla fanów masy budyniowej
  • dla mających ochotę na ciasto z owocami
  • dla lubiących słodką, czekoladową polewę
Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 150ml oleju
  • 150ml mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek)
Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać do ciasta mąkę na przemian z mlekiem, cały czas miksując.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Do drugiej części nic nie dodawać.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzch pokrojone w kosteczkę jabłka.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

Składniki na krem:
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • budyń waniliowy w proszku (40g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250g masła (miękkiego)
Wykonanie kremu:
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i proszek budyniowy. Wszystko wymieszać, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając - by się nie przypaliło. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się  kożuch), odstawić do ostudzenia. Jeśli zdarzyło by się, że masa nam się przypali należy ją przetrzeć przez sito wybierając z garnka tylko nieprzypaloną część.
Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać schłodzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując.
Na ostudzone ciasto wyłożyć masę. Ciasto z masą wstawić do lodówki do wychłodzenia i stężenia.

Składniki na polewę:
  • 200g gorzkiej czekolady (lub 100g gorzkiej + 100g mlecznej)
  • 80g masła/margaryny
Wykonanie polewy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem/margaryną  - tak by była gładka. Następnie wylać na masę budyniową (masa musi być już wystudzona). Zamiast czekolady i masła można użyć także gotowej polewy lub kuwertury do ciast.

Blacha:
Wyłożona papierem do pieczenia, prostokątna ok. 33x20 cm.
Przepis pochodzi z bloga: www.mojewypieki.com

3 komentarze:

  1. Ile skladnikow nalezaloby uzyc piękąc ciasto w standardowej foremce tortowej? 2/3 b yloby ok?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę zmniejszyć ilość składników o 1/3 :) pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń