Dla kogo:
Rozpuścić gorzką czekoladę (najlepiej na parze) i wymieszać ją z kawą espresso. Jajka sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną (prawie białą) masę. Dodać czekoladę z kawą. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Mus przełożyć do szklanek i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Można podawać z bitą śmietaną i posypany granulkami kawy.
Z przepisu wychodzą 4 musy.
Przepis pochodzi z książki "Kawa - sekrety baristy".
- dla fanów kawy
- dla miłośników czekolady
- dla mających ochotę na coś słodkiego z lodówki
- tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 60ml kawy espresso
- 100g drobnego cukru do wypieków
- bita śmietana (opcjonalnie)
- granulki kawy, ziarenka kawy w czekoladzie (opcjonalnie)
Rozpuścić gorzką czekoladę (najlepiej na parze) i wymieszać ją z kawą espresso. Jajka sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną (prawie białą) masę. Dodać czekoladę z kawą. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Mus przełożyć do szklanek i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Można podawać z bitą śmietaną i posypany granulkami kawy.
Z przepisu wychodzą 4 musy.
Przepis pochodzi z książki "Kawa - sekrety baristy".
Pięknie się prezentuje, musi być pyszny
OdpowiedzUsuń