Strony

Strony

2013-07-19

Tarta z owocami

Dla kogo:
  • dla fanów lekkich ciast
  • dla mających owoce, a nie mających pomysłu co z nimi zrobić
  • dla posiadających formę do tarty
Składniki na ciasto:
  • 150g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 100g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Mąkę, masło, cukier, żółtko, śmietanę i szczyptę soli zagnieść. Zagniatać, aż składniki się połączą i włożyć do lodówki na minimum 30minut. Formę do tarty natłuścić (ja zazwyczaj robię to masłem - trzeba to zrobić dokładnie w rowkach).  Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę lub też odrywać po kawałku i wypełniać formę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto można wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysypać na nie groch lub fasolę. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto po upieczeniu odłożyć do wystudzenia.

Składniki na owocowy wierzch ciasta:
  • 500g owoców (truskawek, malin, borówek, poziomek itp.)
  • 3-4 łyżki dżemu (o smaku owoców których używamy)
  • 100g galaretki o smaku owoców których używamy
Wykonanie owocowego wierzchu ciasta:
Zrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu dodając mnie wody, by szybciej tężała. Gdy galaretka wystygnie włożyć ją do lodówki. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Na warstwie dżemu układamy owoce. Truskawki można pokroić, a inne drobne po prostu wyłożyć w całości. Na owoce wykładamy galaretkę - nie może być płynna, bo przemoknie nam przez ciasto. Musi mieć już taką tężejącą konsystencję. Po wyłożeniu galaretki ciasto wkładamy do lodówki, by galaretka całkiem się ścięła.

Blacha: do tarty o średnicy 24-28cm
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" M. Łebkowskiego. Jak widać ja przygotowałam tą tartę w wersji z malinami i truskawkami.

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Też mam w planach dziś tartę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna tarta, ja wykorzystałam brzoskwinie a więc dodałam dżem i galaretkę brzoskwiniową!

    OdpowiedzUsuń