Dla kogo:
Umyć wiśnie i wydrylować je. Najlepiej zrobić to za pomocą drylownicy, ale kto jej nie ma może zrobić to ręcznie (ja pomagałam sobie trzonkiem łyżeczki).
Utrzeć masło w misce na jasną masę, dodać do niego cukier puder, żółtka i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka. Dodać je do ciasta delikatnie mieszając.
Ciasto włożyć do okrągłej formy 25-26cm natłuszczonej i wysypanej mąką. (Ja zazwyczaj wycinam sobie koło z papieru do pieczenia i tylko brzegi natłuszczam i wysypuję mąką). Na wierzchu ciasta ułożyć wiśnie - należy je odsączyć, żeby sok wiśniowy nie wlał się do ciasta, bo może się nie dopiec. Piec godzinę w temperaturze 190 stopni. Gdy placek jest jeszcze ciepły można posypać go cukrem waniliowym.
Blacha: okrągła o średnicy 25-26 cm.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" M. Łebkowskiego.
- dla mających wiśnię w ogrodzie
- dla fanów łatwych ciast
- dla lubiących kwaskowate owoce
- 400g mąki
- 250g cukru pudru
- 250g masła
- 15g proszku do pieczenia (małe opakowanie)
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
- 700g wiśni
Umyć wiśnie i wydrylować je. Najlepiej zrobić to za pomocą drylownicy, ale kto jej nie ma może zrobić to ręcznie (ja pomagałam sobie trzonkiem łyżeczki).
Utrzeć masło w misce na jasną masę, dodać do niego cukier puder, żółtka i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka. Dodać je do ciasta delikatnie mieszając.
Ciasto włożyć do okrągłej formy 25-26cm natłuszczonej i wysypanej mąką. (Ja zazwyczaj wycinam sobie koło z papieru do pieczenia i tylko brzegi natłuszczam i wysypuję mąką). Na wierzchu ciasta ułożyć wiśnie - należy je odsączyć, żeby sok wiśniowy nie wlał się do ciasta, bo może się nie dopiec. Piec godzinę w temperaturze 190 stopni. Gdy placek jest jeszcze ciepły można posypać go cukrem waniliowym.
Blacha: okrągła o średnicy 25-26 cm.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" M. Łebkowskiego.
0 komentarze: