Dla kogo:
Mleko, olej, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wlewać po około 2 - 2,5 łyżki ciasta na jedno "zagłębienie gofrowe" i piec chwilę na złoty kolor.
Ciasta wystarczy na około 18 gofrów. Jeśli potrzebujesz mniej gofrów - np. 8-9 to zrób ciasto z połowy podanych wyżej składników.
Składniki na dekorację:
Bitą śmietanę ubić na sztywno wg przepisu. Śmietana tradycyjna będzie trochę lepsza, bo mniej się rozpuszcza pod wpływem ciepła gofrów. Do śmietany tradycyjnej należy przy miksowaniu dodać cukier puder i śmietan fix, by śmietana była sztywniejsza. Śnieżkę przygotować wg przepisu na opakowaniu - można dodać trochę mniej mleka, by była sztywniejsza. Można użyć także śmietany z syfonu lub śmietany w sprayu.
Gofra pokryć śmietaną i posypać owocami i czekoladą. Polać sosem wedle uznania.
Przepis pochodzi z mojego zeszytu z zapiskami i jest wybrany spośród wielu wcześniej wypróbowanych przepisów.
- dla posiadających gofrownicę
- dla mających ochotę na pyszny deser
- dla chcących obudzić w sobie wakacyjne wspomnienia
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
Mleko, olej, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wlewać po około 2 - 2,5 łyżki ciasta na jedno "zagłębienie gofrowe" i piec chwilę na złoty kolor.
Ciasta wystarczy na około 18 gofrów. Jeśli potrzebujesz mniej gofrów - np. 8-9 to zrób ciasto z połowy podanych wyżej składników.
Składniki na dekorację:
- dowolne owoce świeże lub z puszki
- czekolada w płatkach, pocięta na kawałki, lub starta na tarce
- bita śmietana - Śnieżka albo tradycyjna 30 lub 36% + fix do śmietany + cukier puder do smaku
- sos czekoladowy, toffii, owocowy - wedle gustu (opcjonalnie)
Bitą śmietanę ubić na sztywno wg przepisu. Śmietana tradycyjna będzie trochę lepsza, bo mniej się rozpuszcza pod wpływem ciepła gofrów. Do śmietany tradycyjnej należy przy miksowaniu dodać cukier puder i śmietan fix, by śmietana była sztywniejsza. Śnieżkę przygotować wg przepisu na opakowaniu - można dodać trochę mniej mleka, by była sztywniejsza. Można użyć także śmietany z syfonu lub śmietany w sprayu.
Gofra pokryć śmietaną i posypać owocami i czekoladą. Polać sosem wedle uznania.
Przepis pochodzi z mojego zeszytu z zapiskami i jest wybrany spośród wielu wcześniej wypróbowanych przepisów.
28 year old Community Outreach Specialist Esta Goodoune, hailing from Lacombe enjoys watching movies like "Tale of Two Cities, A" and Mountain biking. Took a trip to Boyana Church and drives a Maserati Tipo 61. ta strona
OdpowiedzUsuń