Dla kogo:
Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. W mniejszej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną masę. Dodaj mleko i olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy. Wsyp do dużej miski suche składniki (mąkę, proszek i sól) oraz orzeszki i wiórki/groszki czekoladowe. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Formuj z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich i kładź na blaszce w odstępach ok. 5cm między kulkami (ciasteczka będą się rozpływały na boki).
Piecz ok. 12-15 minut na jasnozłoty kolor w 180stopniach. Po upieczeniu zostaw ciastka na blaszce by trochę stwardniały, a następnie przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka - 60 sprawdzonych przepisów na każdą okazję".
- dla fanów ciasteczek
- dla miłośników orzeszków ziemnych
- dla szukających przepisu na pyszną przekąskę
- 300g mąki pszennej
- 250g masła
- 150g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- 90g wiórków/groszków czekoladowych (z czekolady mlecznej)
- 60g solonych orzeszków ziemnych
- szczypta soli
Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. W mniejszej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną masę. Dodaj mleko i olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy. Wsyp do dużej miski suche składniki (mąkę, proszek i sól) oraz orzeszki i wiórki/groszki czekoladowe. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Formuj z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich i kładź na blaszce w odstępach ok. 5cm między kulkami (ciasteczka będą się rozpływały na boki).
Piecz ok. 12-15 minut na jasnozłoty kolor w 180stopniach. Po upieczeniu zostaw ciastka na blaszce by trochę stwardniały, a następnie przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka - 60 sprawdzonych przepisów na każdą okazję".
takie proste a takie dobre:)) i na pewno zdrowsze niż 'sklepowe' pieguski :)
OdpowiedzUsuń