Dla kogo:
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Wsypać do tego kleik i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać ciasteczka łyżeczką, formować małe kupki - ciasteczka mogą być nieregularne. Piec ok. 10 minut na złoty kolor w temperaturze 190 stopni.
Ciasteczka można jeść bez dodatków, niektórzy lubią je w towarzystwie kwaśnego dżemu.
- dla szukających przepisów bez glutenu
- dla mających kleik ryżowy po dzieciach
- dla poszukujących przepisu na proste ciasteczka
- paczka kleiku ryżowego (160g) np. Nestle
- 250g margaryny
- szklanka cukru
- 4 jajka
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Wsypać do tego kleik i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać ciasteczka łyżeczką, formować małe kupki - ciasteczka mogą być nieregularne. Piec ok. 10 minut na złoty kolor w temperaturze 190 stopni.
Ciasteczka można jeść bez dodatków, niektórzy lubią je w towarzystwie kwaśnego dżemu.
Akurat został mi taki kleik ryżowy i nie miałam pomysłu co z nim zrobić, więc na pewno wypróbuję ten przepis :) mam tylko takie techniczne pytanie, czy margarynę można zastąpić masłem? Czy ciasteczka wychodzą bardzo słodkie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Sylwia
Myślę, że spokojnie może być masło! Ciasteczka są mało słodkie i niektórzy jeszcze podają je z dżemem lub konfiturą. Powodzenia!
Usuń