Dla kogo:
Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę (w większej misce). Do małej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Do masy maślanej dodawać po 2 łyżki mąki na zmianę z jajkami, aż do wykończenia "mącznego proszku". Ciasto nałożyć do formy wysmarowanej masłem. (Ja wycinam z papieru do pieczenia koło, a masłem smaruję tylko brzegi blachy). Rodzynki sparzyć i wyciągnąć z nich szypułki. Odsączyć i połączyć z dżemem. Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne (ostrożnie, by się nie rozpadły). Ułożyć jabłka na cieście. Puste miejsca po gniazdach nasiennych wypełnić dżemem z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć wiórki masła.
Piec ok. 55-65 minut w temperaturze 190 stopni.
Blacha: okrągła, 24cm
Przepis pochodzi z moich domowych zapisów, znaleziony wiele lat temu w jednej z gazet.
- dla miłośników wilgotnych ciast
- dla szukających nowego przepisu na wykorzystanie jabłek
- dla lubiących ciasta z owocami
- 150g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 6-9 małych jabłuszek
- kilka łyżek dżemu w wybranym smaku (u mnie z owoców leśnych)
- 2-3 łyżki rodzynek
- łyżka masła
Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę (w większej misce). Do małej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Do masy maślanej dodawać po 2 łyżki mąki na zmianę z jajkami, aż do wykończenia "mącznego proszku". Ciasto nałożyć do formy wysmarowanej masłem. (Ja wycinam z papieru do pieczenia koło, a masłem smaruję tylko brzegi blachy). Rodzynki sparzyć i wyciągnąć z nich szypułki. Odsączyć i połączyć z dżemem. Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne (ostrożnie, by się nie rozpadły). Ułożyć jabłka na cieście. Puste miejsca po gniazdach nasiennych wypełnić dżemem z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć wiórki masła.
Piec ok. 55-65 minut w temperaturze 190 stopni.
Blacha: okrągła, 24cm
Przepis pochodzi z moich domowych zapisów, znaleziony wiele lat temu w jednej z gazet.
Rewelacyjny pomysł... coś dla mnie ;D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)) aż mi ślinka pociekła!
OdpowiedzUsuńnie wpadłabym na to, żeby całe jabłka dodać do ciasta! pychotka! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.Och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
OdpowiedzUsuń