Dla kogo:
Margarynę, mleko, cukier waniliowy, cukier biały roztopić w rondelku, zagotować. Odłożyć do ostudzenia. Gdy masa ostygnie dodać do niej żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek, ubitą na sztywno.
Piec w temperaturze 180 stopni do złotego koloru (ok. 40-50 minut).
Po upieczeniu polecam polać ciasto polewą czekoladową.
Przepis pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane".
- dla szukających łatwego przepisu na babkę
- dla mających mało czasu na przygotowywanie ciasta
- dla lubiących zwykłe ciasta ze zwykłych składników
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 250g margaryny
- pół szklanki mleka (ok. 100ml)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
Margarynę, mleko, cukier waniliowy, cukier biały roztopić w rondelku, zagotować. Odłożyć do ostudzenia. Gdy masa ostygnie dodać do niej żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek, ubitą na sztywno.
Piec w temperaturze 180 stopni do złotego koloru (ok. 40-50 minut).
Po upieczeniu polecam polać ciasto polewą czekoladową.
Przepis pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane".
Wygląda perfekcyjnie:) Ja ostatnio robiłam podobne z gruszkami
OdpowiedzUsuń