Krem ten jest super trwały i świetnie się z nim pracuje - nie ma szans by spłynął z babeczki (chyba, że jest ponad 30 stopni upału), jednak nie każdemu odpowiada jego smak. Jedni mówią, że jest zbyt maślany, inni znów, że zbyt słodki. Jest to typowy krem w stylu brytyjskim do dekoracji cupcakw'ów. Spróbujcie!
Dla kogo:
Masło (musi być w temperaturze pokojowej) zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać do niego po trochę cukru pudru (dobrze, by cukier puder był gładki, bez grudek). Miksować, aż składniki się połączą. Po połączeniu składników spróbować kremu. Jeśli jest zbyt maślany - dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt słodki - dodać trochę masła.
Następnie dodać troszeczkę barwnika (ja nakładam go końcem od łyżeczki) i zmiksować, by równo rozprowadził się po całej masie maślano-cukrowej. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego lub innego olejku (trzeba się zastanowić czy będzie pasował do przygotowanych babeczek). Nawet bez tego krem jest bardzo dobry i bardzo trwały. Wybrać odpowiednią tylkę, nałożyć krem do rękawa cukierniczego i puścić wodze fantazji.
Przepis od www.beetlebits.pl
Dla kogo:
- dla miłośników cupcake'ów
- dla szukających przepisu na BARDZO trwały krem do dekoracji
- dla mających ochotę wyżyć się artystycznie
- szklanka cukru pudru
- szklanka masła
- barwnik w wybranym kolorze (najlepiej barwnik w proszku)
- dekoracje do ciast (opcjonalnie)
- kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ulubionego olejku (opcjonalnie)
Masło (musi być w temperaturze pokojowej) zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać do niego po trochę cukru pudru (dobrze, by cukier puder był gładki, bez grudek). Miksować, aż składniki się połączą. Po połączeniu składników spróbować kremu. Jeśli jest zbyt maślany - dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt słodki - dodać trochę masła.
Następnie dodać troszeczkę barwnika (ja nakładam go końcem od łyżeczki) i zmiksować, by równo rozprowadził się po całej masie maślano-cukrowej. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego lub innego olejku (trzeba się zastanowić czy będzie pasował do przygotowanych babeczek). Nawet bez tego krem jest bardzo dobry i bardzo trwały. Wybrać odpowiednią tylkę, nałożyć krem do rękawa cukierniczego i puścić wodze fantazji.
Przepis od www.beetlebits.pl
Krem maślany jest dobry, bo ładnie trzyma kształt i łatwo się z nim pracuje. Tylko że mi nie smakuje, niestety...
OdpowiedzUsuńA mi wprost przeciwnie - uwielbiam go stosować i robić z niego różne wzory. Dekoracja super, smak też nie najgorszy.
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś babeczki z kremem o smaku tłustego lukru. Jeśli to ten krem, to nie jest zbyt smaczny.
OdpowiedzUsuńwole mniej słodkie frostingi, ale kiedy potrzebuje, żeby zdobienie było bardziej trwałe, to ta opcja z masłem jest chyba bezpieczniejsza ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńKrem jest za słodki i nie dobry , lecz jeżeli dodamy 2 łyrzeczki nie słodzonego kakao krem nabierze smaku gorzkiej czekolady. Bardzo polecam!
OdpowiedzUsuńTo czy jest za słodki to sprawa indywidualna. Jest za to BARDZO trwały i to jest w nim świetne :) Dzięki za uwagę dotyczącą kakao - kiedyś wypróbuję!
UsuńW smaku ważna jest też jakość dodanego masła. Żeby masa była dobra musimy dodać masło a nie nap. mix masła i margaryny! To też jest bardzo ważne.
Usuń'łyrzeczki'??? NAPRAWDE???
Usuńreal? bo "łyrzeczek" jeszcze nikt nie dodawał... ale ktoś musi być ten pierwszy przecież :)
UsuńFuujj...az tyle masła to musi być paskudny - i w smaku i pod względem zdrowotnym!!
OdpowiedzUsuńOooo... Anonimowo? Moze podaj adres swojego bloga, z dokonaniami, a wtedy wszyscy stwierdza, jakie masz doswiadczenie w gotowaniu i dlaczego oceniasz cos na 'Fuujj...' Idiotka...
UsuńJa najbardziej lubię kremy na bazie masła. I tak jak napisała Mania Wypiekania - jakość masła jest istotna. Jeśli to jest coś co ma na opakowaniu MASŁO i drobnym druczkiem miks tłuszczowy, to nie dziwne, że na takim czymś krem może być niesmaczny.
UsuńA czy musi być barwnik ??
OdpowiedzUsuńUżycie barwnika nie jest konieczne. Krem po prostu fajniej wygląda gdy jest lekko zabarwiony. Zawsze można użyć naturalnych barwników np. kilku kropel soku z buraka :)
Usuństrasznie tłusty i słodki,zamiast pomagać psuje cały smak pysznych muffinek...
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam ten krem i on jest po prostu ohydny. Zaznaczam, że użyłam prawdziwego masła. Tłuste obrzydlistwo. Zgodnie z radą innej osoby dodałam dwie łyżeczki kakao i nadal było straszne. Poszło do śmietnika. Never again. Natalia M.
OdpowiedzUsuńTo widocznie za mało pieczesz. Ktoś kto ma doświadczenie zdaje sobie sprawę że taki właśnie krem stosuje się do dekoracji babeczek bo on jest plastyczny i pięknie wygląda. ..a smak to już kwestia gustu. Tak się robi poprostu pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo widocznie za mało pieczesz. Ktoś kto ma doświadczenie zdaje sobie sprawę że taki właśnie krem stosuje się do dekoracji babeczek bo on jest plastyczny i pięknie wygląda. ..a smak to już kwestia gustu. Tak się robi poprostu pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKrem świetnie sie układa... pycha ;) moja rada to dodać teoche ekstraktu z wanilii bądź prawdziwa wanilie zamiast narwnika odrobinę kakao. Ja również dodaje teoche kawy ( ekstrakt z kawy rozpyszczalnej mozna zrobić samemu ) około 5 małych łyżeczek :)
OdpowiedzUsuńzamiast barwnika*
OdpowiedzUsuńMoja rodzina uwielbia słodkości, więc często je przygotowuję. Babeczki należą do ich ulubionych. Czasem brakuje mi już pomysłów na ich przyrządzenie. Pani przepis na krem wykorzystuję bardzo często. Jego zaletą jest przede wszystkim to, że nie spływa z babeczek. Dla mnie jest trochę za słodki, ale dzieciom bardzo smakuje :-)
OdpowiedzUsuńpszepyszny krem polecam bardzo
OdpowiedzUsuń