Ciasto z gruszkami

Dla kogo:
  • dla chcących spróbować połączenia smaku gruszek i orzechów włoskich
  • dla fanów owocowych ciast
  • dla szukających przepisu na łatwe ciasto
Składniki:
  • 400g mąki pszennej
  • 250g cukru pudru
  • 250g masła
  • 100g orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 700g gruszek
  • 15g proszku do pieczenia (małe opakowanie)
  • cytryna
  • cukier puder i cynamon do posypania
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać i pokroić w paski. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie zemleć. Masło utrzeć na jasną masę, dodać do niego cukier puder, żółtka, orzechy, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać delikatnie ubite na sztywno białka. Wymieszać i wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę. Na wierzchu ułożyć gruszki. Piec ok. 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.

Blacha: okrągła, 26cm



Przepis z książki: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję".

0 komentarze:

INSTAGRAM