Dla kogo:
Gruszki umyć, obrać i pokroić w paski. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie zemleć. Masło utrzeć na jasną masę, dodać do niego cukier puder, żółtka, orzechy, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać delikatnie ubite na sztywno białka. Wymieszać i wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę. Na wierzchu ułożyć gruszki. Piec ok. 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.
Blacha: okrągła, 26cm
Przepis z książki: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję".
- dla chcących spróbować połączenia smaku gruszek i orzechów włoskich
- dla fanów owocowych ciast
- dla szukających przepisu na łatwe ciasto
- 400g mąki pszennej
- 250g cukru pudru
- 250g masła
- 100g orzechów włoskich
- 4 jajka
- 700g gruszek
- 15g proszku do pieczenia (małe opakowanie)
- cytryna
- cukier puder i cynamon do posypania
Gruszki umyć, obrać i pokroić w paski. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie zemleć. Masło utrzeć na jasną masę, dodać do niego cukier puder, żółtka, orzechy, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać delikatnie ubite na sztywno białka. Wymieszać i wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę. Na wierzchu ułożyć gruszki. Piec ok. 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.
Blacha: okrągła, 26cm
Przepis z książki: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz