Dla kogo:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do nich konfiturę/frużelinę żurawinową i wymieszać. Masło utrzeć na jasną masę, dodać cukier, żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Masę wyłożyć na natłuszczoną i posypaną mąką formę. Na wierzchu ułożyć jabłka z żurawiną.
Piec ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Blacha: okrągła, 26cm
Przepis z książki: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję".
- dla szukających pomysłu na wykorzystanie jabłek
- dla lubiących zwykłe ciasta
- dla poszukujących przepisu na łatwe do wykonania ciasto
- 400g mąki
- 250g cukru pudru
- 250g masła
- 4 jajka
- 700g jabłek
- 15g proszku do pieczenia (małe opakowanie)
- 100g konfitury żurawinowej lub frużeliny żurawinowej
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do nich konfiturę/frużelinę żurawinową i wymieszać. Masło utrzeć na jasną masę, dodać cukier, żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Masę wyłożyć na natłuszczoną i posypaną mąką formę. Na wierzchu ułożyć jabłka z żurawiną.
Piec ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Blacha: okrągła, 26cm
Przepis z książki: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję".
Kocham wszystkie ciasta z jabłkami, dlatego i to do mnie jak najbardziej przemawia :)
OdpowiedzUsuńJest świetne - polecam do wypróbowania. Mój mąż stwierdził, że mam je dodać do listy jego ulubionych przepisów. :)
OdpowiedzUsuńŁatwe i z jabłkami - dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej - Pozdrawiam z Doliny smaków!
OdpowiedzUsuń