Strony

Strony

2013-11-07

Ciasto z jabłkami i konfiturą żurawinową

Dla kogo:
  • dla szukających pomysłu na wykorzystanie jabłek
  • dla lubiących zwykłe ciasta
  • dla poszukujących przepisu na łatwe do wykonania ciasto
Składniki:
  • 400g mąki
  • 250g cukru pudru
  • 250g masła
  • 4 jajka
  • 700g jabłek
  • 15g proszku do pieczenia (małe opakowanie)
  • 100g konfitury żurawinowej lub frużeliny żurawinowej
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do nich konfiturę/frużelinę żurawinową i wymieszać. Masło utrzeć na jasną masę, dodać cukier, żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Masę wyłożyć na natłuszczoną i posypaną mąką formę. Na wierzchu ułożyć jabłka z żurawiną. 
Piec ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Blacha: okrągła, 26cm

Przepis z książki: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję".  
Akcja ŻURAWINOWA!

4 komentarze:

  1. Kocham wszystkie ciasta z jabłkami, dlatego i to do mnie jak najbardziej przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest świetne - polecam do wypróbowania. Mój mąż stwierdził, że mam je dodać do listy jego ulubionych przepisów. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łatwe i z jabłkami - dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej - Pozdrawiam z Doliny smaków!

    OdpowiedzUsuń