Dla kogo:
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier i posiekane orzechy włoskie. W drugiej misce połączyć składniki mokre: roztrzepać jajka, dodać mleko, ekstrakt waniliowy i olej. (W razie braku ekstraktu waniliowego można użyć cukru waniliowego lub olejku waniliowego). Połączyć zawartość obydwu naczyń. Wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200stopni. Po upieczeniu najlepiej ostudzić na kratce.
Składniki na ok. 14 muffinek.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją ze strony: www.mojewypieki.com
- dla fanów muffinek
- dla lubiących pożywne muffinki
- dla szukających pomysłu na wykorzystanie orzechów włoskich
- 270g mąki pszennej
- 80g jasnego brązowego cukru (demerara)
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier i posiekane orzechy włoskie. W drugiej misce połączyć składniki mokre: roztrzepać jajka, dodać mleko, ekstrakt waniliowy i olej. (W razie braku ekstraktu waniliowego można użyć cukru waniliowego lub olejku waniliowego). Połączyć zawartość obydwu naczyń. Wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200stopni. Po upieczeniu najlepiej ostudzić na kratce.
Składniki na ok. 14 muffinek.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją ze strony: www.mojewypieki.com
bardzo fajny serwis. zajrzałam tu przypadkiem, ale chyba będę częściej odwiedzać.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Check out my site tania reklama w internecie