Dla kogo:
- dla lubiących wycinać pierniczki - wyjdzie ok. 100 sztuk
- dla szukających przepisu na pierniczki, które można długo przechowywać
- dla miłośników pierniczków
- 550g mąki pszennej (+ do podsypywania przy wałkowaniu)
- 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
- 100g cukru pudru
- 120g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g przyprawy do piernika
Wykonanie:
Miód
podgrzać z masłem w rondelku - zostawić do przestudzenia. Po przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami,
wyrobić, aż ciasto będzie jednolite, gładkie.
Wałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm, ale można grubsze -
grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki.
Jeśli
chcemy pierniczki z otworkiem by zawiesić na choince to otworek robimy przed
pieczeniem (najlepiej wykałaczką).
Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu, natomiast jeśli chcemy pierniczki udekorować bakaliami, perełkami cukrowymi to smarujemy przed pieczeniem powierzchnię
pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy
itp. i wkładamy do piekarnika.
Piec około 7 - 10 minut w temperaturze 180ºC.
Pierniczki
po upieczeniu są dość twarde, ale później miękną.
Można przechowywać kilka miesięcy po upieczeniu w szczelnym - najlepiej metalowym - pojemniku. Polukrować czy oblać czekoladą można później.
Z przepisu wychodzi ok. 100 pierniczków. jeśli potrzebujemy mniej to można zrobić z połowy składników.
Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com - w lekko zmienionej wersji.
Też już mam za sobą etap pierniczkowania :D
OdpowiedzUsuńPowoli zbliżają się już święta u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńjuż tylko tydzień i ja też będę piekła ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowałam Twój przepis :). Pierniczki miód-malina ;)
OdpowiedzUsuń