Dla kogo:
- dla tych, którym skończyła się "sklepowa" przyprawa
- dla tych, którzy chcą znać 100% skład swojej przyprawy
- dla tych, którzy mają młynek do kawy :)
- 50g cynamonu
- 20g imbiru
- 15g goździków, całych
- 15g ziaren kardamonu
- 10g gałki muszkatołowej
- 5g ziela angielskiego
- 5g czarnego pieprzu
- 2-5g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek lub całych gwiazdek
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki, które mamy do zmielenia (może się zdarzyć, że np. cynamon czy imbir będziemy mieli już zmielone) wkładamy partiami do młynka i mielimy na bardzo drobny proszek. Mieszamy i przekładamy do szczelnego pojemnika, by przyprawa nam nie wietrzała. Przyprawa pięknie pachnie i będzie idealna do świątecznych wypieków.
Wykonanie w Thermomixie:
Wszystkie składniki w całości włożyć do naczynia miksującego (np. kardamon, ziarna anyżu, ziele, pieprz, gałkę muszkatołową, goździki itd.) i zmielić 1 min/obr.10. Dodać składniki, które mamy już sproszkowane i wymieszać. 5 s. obr. 4.
Na tej fotografii po lewej jest przyprawa własnego wyrobu, a po prawej kupiona w sklepie. Sklepowa jest dużo jaśniejsza, dodane są do niej cukier i mąka i wolę nie wiedzieć co jeszcze :).
Bardzo dziękuję za przepis :) Wolę zrobić w domu i rozdać po rodzinie!
OdpowiedzUsuńPewnie! Ja też tak robię. Zapakowałam do malutkich ozdobnych słoiczków i obdarowałam parę osób. Zapach jest nieziemski i od razu czuć różnice :)
Usuńu nas zamiast pieprzu dodaje się odrobinę kopru włoskiego
OdpowiedzUsuń