Dla kogo:
Wykonanie:
Pomarańcze wyszorować szczoteczką, sparzyć gorącą wodą i obrać. Miąższ zjeść :D. Ze skórki usunąć białą część (albedo) i pomarańczową część pokroić na drobniutkie kawałeczki. Pokrojoną skórkę wrzucić do słoiczka/karafki/butelki i zalać wodą (zimną, przegotowaną) połączoną z wódką. Zakręcić korek, a następnie wstrząsnąć butelką. Odłożyć ekstrakt w ciemne, chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Do użytku będzie gotowy już po 7 dniach, jednak pełnię smaku osiągnie po około 2 miesiącach.
Ekstrakt można przechowywać do roku. Można go przygotować także ze skórki cytrynowej a nawet limonki, jednak wtedy trzeba pamiętać, że skórek musi być więcej.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersję ze strony www.mojewypieki.com
- dla chcących zrobić swój własny ekstrakt pomarańczowy
- dla mających dość sztucznych sklepowych dodatków do ciast i deserów
- dla uwielbiających zapach pomarańczy
- skórka z 2 pomarańczy (średniej wielkości) lub z 1 dużej
- 150ml zimnej przegotowanej wody
- 150ml wódki
Wykonanie:
Pomarańcze wyszorować szczoteczką, sparzyć gorącą wodą i obrać. Miąższ zjeść :D. Ze skórki usunąć białą część (albedo) i pomarańczową część pokroić na drobniutkie kawałeczki. Pokrojoną skórkę wrzucić do słoiczka/karafki/butelki i zalać wodą (zimną, przegotowaną) połączoną z wódką. Zakręcić korek, a następnie wstrząsnąć butelką. Odłożyć ekstrakt w ciemne, chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Do użytku będzie gotowy już po 7 dniach, jednak pełnię smaku osiągnie po około 2 miesiącach.
Ekstrakt można przechowywać do roku. Można go przygotować także ze skórki cytrynowej a nawet limonki, jednak wtedy trzeba pamiętać, że skórek musi być więcej.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersję ze strony www.mojewypieki.com
Moc ekstraktu to będzie około 20% - czy to nie za mało do wyciągnięcia pełni aromatu ze skórek?
OdpowiedzUsuńJeśli uważasz, że ze mało - zawsze możesz dolać alkohol. Jak dla mnie pachnie obłędnie już zaraz po zrobieniu, a z czasem jest jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń