
- dla chcących zrobić swój własny ekstrakt pomarańczowy
- dla mających dość sztucznych sklepowych dodatków do ciast i deserów
- dla uwielbiających zapach pomarańczy
- skórka z 2 pomarańczy (średniej wielkości) lub z 1 dużej
- 150ml zimnej przegotowanej wody
- 150ml wódki
Wykonanie:

Ekstrakt można przechowywać do roku. Można go przygotować także ze skórki cytrynowej a nawet limonki, jednak wtedy trzeba pamiętać, że skórek musi być więcej.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersję ze strony www.mojewypieki.com
Moc ekstraktu to będzie około 20% - czy to nie za mało do wyciągnięcia pełni aromatu ze skórek?
OdpowiedzUsuńJeśli uważasz, że ze mało - zawsze możesz dolać alkohol. Jak dla mnie pachnie obłędnie już zaraz po zrobieniu, a z czasem jest jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń