- dla chcących poczuć świąteczną atmosferę
- dla mających ochotę na dekorowanie pierniczków
- dla szukających przepisu na trochę inne pierniczki
Składniki:
- 750g mąki pszennej
- 15g proszku do pieczenia (małe opakowanie)
- 5g zmielonego imbiru
- 3g zmielonej gałki muszkatołowej
- 2g zmielonych goździków
- 2g mielonego cynamonu
- 225g masła lub margaryny
- 235ml melasy (w razie braku melasy można zastąpić miodem)
- 180g brązowego cukru
- 120ml wody
- 1 jajko
- 5ml ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masło, melasę, brązowy cukier, wodę i ekstrakt waniliowy wlać/włożyć do rondelka i rozpuścić. Suche składniki pomieszać z rozpuszczonymi, na samym końcu dodając jajko. Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkować (będzie ładnie rosło w piekarniku) i wycinać kształty za pomocą foremek. Kłaść na oprószoną mąką blachę lub na papier do pieczenia.
Piec ok. 10 minut w temperaturze 175 stopni.
Ostudzić i dekorować lub zostawić bez dekoracji - też są pyszne.
Można przechowywać około 2 tygodni w metalowej puszce.
Można przechowywać około 2 tygodni w metalowej puszce.
Z przepisu wychodzi ok. 60-80 pierniczków, w zależności od tego jakie mamy foremki.
Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com
Tego typu pierniczki stały się tradycją u mnie w domu - świąteczną naturalnie. Polecam!
OdpowiedzUsuń