Dla kogo:
Masło rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Orzechy pokroić na małe cząstki lub zmielić. Mąkę przesiać z sodą, kakaem i proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników (jajko, cukier, mleko, dżem, cynamon) i wymieszać. Wlać stopione masło i wsypać pokrojone orzechy. Ponownie wymieszać.
Blachę "keksówkę" wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić i oblać polewą czekoladową. Na polewę można także nasypać troszkę orzechów włoskich dla dekoracji.
Przepis pochodzi od mojej teściowej.
- dla szukających przepisu na łatwe ciasto
- dla lubiących przepisy "szklankowe"
- dla szukających przepisu na szybkie ciasto
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka dowolnego dżemu
- 1 łyżka cynamonu
- pół kostki masła
- pół szklanki orzechów włoskich
- 150-200g polewy czekoladowej
- orzechy włoskie (opcjonalnie)
Masło rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Orzechy pokroić na małe cząstki lub zmielić. Mąkę przesiać z sodą, kakaem i proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników (jajko, cukier, mleko, dżem, cynamon) i wymieszać. Wlać stopione masło i wsypać pokrojone orzechy. Ponownie wymieszać.
Blachę "keksówkę" wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić i oblać polewą czekoladową. Na polewę można także nasypać troszkę orzechów włoskich dla dekoracji.
Przepis pochodzi od mojej teściowej.
0 komentarze: