Ciasto imbirowo-orzechowe z gruszkami


Dla kogo:
  • dla chcących spróbować połączenia imbiru z gruszkami
  • dla fanów ciast z owocami
  • dla lubiących ciasta bez mas
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 130g masła
  • 100g brązowego cukru (ok. pół szklanki)
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki)
  • 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • 30g kandyzowanego imbiru (drobno posiekanego)
  • pół szklanki mleka
  • 3-4 gruszki
  • szczypta soli
  • kilka łyżek syropu klonowego
Wykonanie:
W misce zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sproszkowany imbir. W drugiej misce utrzeć masło z brązowym cukrem i 3 łyżkami syropu klonowego - na jasną, kremową masę.  Dodawać jajka - po jednym i lekko zmiksować po każdym wbiciu. Przestawić mikser na niskie obroty i wsypywać po trochę suche składniki (mąkę z proszkiem, imbirem, solą i sodą) na zmianę z mlekiem. Następnie wmieszać w ciasto kawałki imbiru i orzechów włoskich. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda i pokroić na plasterki. Ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki (23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać plasterki gruszek (lekko wciskać je w ciasto). 
Piec ok. 45minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto będzie upieczone, gdy gruszki będą miały lekko złocisty kolor. Po upieczeniu pozostawić w blaszce na 10minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę i "polakierować" gruszki syropem klonowym (robiłam to za pomocą sylikonowego pędzelka).


Przepis pochodzi z książki "Ciasta - 59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję".
Orzech

1 komentarz:

INSTAGRAM