Dla kogo:
Wykonanie:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W większej misce utrzeć na gładką, jasną masę masło z cukrem. Wrzucić jajko i chwilę pomiksować. Wsypać suche składniki i czekoladę, wyrobić. Wykładać po łyżeczce ciasta na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem) w odstępach 3-5cm.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić na blachach przez 15 minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę.
Z przepisu wychodzi ok. 30 sztuk ciasteczek. Można je przechowywać do 4 dni.
Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka - 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję".
- dla fanów domowych ciasteczek
- dla mających ochotę pochrupać coś słodkiego
- dla czekoladoholików
- 1 szklanka mąki (ok. 135g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół kostki masła (100g)
- 1/4 szklanki cukru (ok. 50g)
- 1 jajko
- 200g czekolady deserowej grubo posiekanej lub kropelek czekoladowych
Wykonanie:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W większej misce utrzeć na gładką, jasną masę masło z cukrem. Wrzucić jajko i chwilę pomiksować. Wsypać suche składniki i czekoladę, wyrobić. Wykładać po łyżeczce ciasta na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem) w odstępach 3-5cm.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić na blachach przez 15 minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę.
Z przepisu wychodzi ok. 30 sztuk ciasteczek. Można je przechowywać do 4 dni.
Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka - 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję".
Pieguski to zdecydowanie moje ulubione ciastka;-)
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu faktycznie smak ciasteczek pyszny, ale 15 minut w piekarniku to za dużo. Proponuję 10-12 minut ;)
UsuńTo chyba zależy od piekarnika, u mnie 15min było idealnie :)
UsuńCiasteczka pyszne
UsuńU mnie 15 to zamało
UsuńCzy masło powinno być w temperaturze pokojowej czy zimne?
UsuńJa dałem średnio zimne
UsuńCzuć proszek do pieczenia i sól okropne
UsuńMoże źle wyrobiłaś/eś?
UsuńJa soli nie daje. A co do proszku do pieczenia zamiast półtorej łyżeczki można dać jedna łyżeczkę. I nie różnią się w wykonaniu czy jest jedna łyżeczka proszku do pieczenia czy półtorej
UsuńSól wydobywa słodycz
UsuńJa używam 1,5 łyżeczki do podwójnej porcji, wtedy nie czuć ;)
UsuńMuszę przyznać były pyszne
Usuńboże najlepsze ciastka ever , kocham !!!
UsuńNie wiem o co chodzi jedna porcja starczyła dla nas 6
UsuńUwielbiam pieguski, ale jestem pewna że domowe są o niebo lepsze od kupnych :) Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńbardzo dobre tylko zdecydowanie wystarczy jedna tabliczka czkeolady (100g) nawet powiedziałabym że za dużo. wskazane dodać posiekanych orzechów. Polecam :)
OdpowiedzUsuńZawsze ilości składników można modyfikować wg uznania. Ja uwielbiam czekoladę więc dla mnie 200g jest ok :) Pozdrawiam
UsuńJa wrzuciłam 50g czekolady garść rodzynek garść orzechów laskowych siekanych i garść wiorków kokosowych a zamiast zwykłej mąki pełnoziernista wyszły genialne ❤️
UsuńJeszcze obtoczyć w czekoladzie i masz przepis na jezyki :D
Usuńuwieeeelbiam domowe pieguski ! :)
OdpowiedzUsuńPół łyżeczki soli to trochę za dużo, wystarczy szczypta.
OdpowiedzUsuńPół łyżeczki i wtedy smakuje jak powinno
UsuńMniej niż pół łyżeczki sprawia, że ciastka są nijakie. Trzeba tylko dobrze wymieszać (dlatego ja sól daję już na samym początku)
Usuńile sztuk wychodzi ? ;)
OdpowiedzUsuńW przepisie jest informacja, że ok. 30 sztuk.
UsuńRobiłam z tego przepisu pieguski już wieeeele razy, ale 30 nigdy mi nie wyszło. 17 max, a ilość ciasta jaką wykładam taka jak w przepisie. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do zdecydowanie za dużo - jak pierwszy raz takie zrobiłam to baaardzo było nim czuć. Teraz daję płaską łyżeczkęi jest okej. Ciasteczka są pycha!
UsuńCzy można zastąpić gorzką czekoladę mleczną? Nie roztopi się ona np. podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńNic nie powinno się stać. Radzę tylko wybrać czekoladę dobrej firmy, by nie był to np. wyrób czekoladopodobny :). Powodzenia!
UsuńWybrałam czekoladę mleczną firmy Milka, niestety ciastka nie urosły, były płaskie jak sasanki i bardzo tłuste. Zdecydowanie lepiej smakują z czekoladą deserową :)
UsuńJa zrobiłam z mleczna wedle i wyszły pyszne
UsuńMożna dawać mleczną, ale wtedy mniej cukru, bo po jednym gryzie można się zasłodzić, aż zęby bolą na samą myśl.
UsuńNatomiast jeśli chodzi o wyroby czekoladopodobny to akurat nawet lepiej - jest gwarancja, że nie rozpłynie się nam całe ciastko, bo takie wyroby dużo lepiej trzymają kształt niż prawdziwa czekolada :)
Uwielbiam te ciasteczka
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńJaka ma byc mąka?
OdpowiedzUsuńPszenna najlepiej tortowa
UsuńMożna użyć mąki orkiszowej?
OdpowiedzUsuńNiestety nigdy nie pieklam ich z maka orkiszowa. Prosze sprobowac! Chetnie dowiem sie jak wyszly :)
UsuńNiestety nigdy nie pieklam ich z maka orkiszowa. Prosze sprobowac! Chetnie dowiem sie jak wyszly :)
UsuńKiedyś robiłam pieguski domowe, ale nigdy nie wyszły mi takie PYSZNE jak z tego przepisu:) gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka ! Nie ma opcji by nie wyszły za każdym razem są równie pyszne ! Wszyscy się zachwycają i pytają o przepis :) Genilane :) Ja jedyna zmiane jaka wprowadziłam to zamiast deserowej używam dwóch tabliczek mlecznej lub 1 mlecznej 1 deserowej bo mój chłopak nie przepada za czekoladą deserową :) A ciastka sa genialne zdecydowanie dzieki takiej ilości czekolady :) Polecam wszystkim ! Nawet tym co nie lubią gotowac bo robi się je naprawde szybciutko :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały!
UsuńDziękuję bardzo za przepis.
UsuńWspaniałe pieguski, moje ulubione ciastka, kolejna porcja właśnie siedzi w piekarniku:-) Smakują bez wyjątku wszystkim, dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Ja też bardzo je lubię!
UsuńPycha! Ciastka wyszly super, chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku.zrobiłam jedno urozmaicenie: wsypalam mniej cukru,a za to wkroilam do środka suszone figi.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! :D znikają w mgnieniu oka :) Ja trochę zmodyfikowałam przepis: ujmuję łyżkę mąki i dodaję 1,5 łyżki kakao :) z tabliczkami czekolady mlecznej Milki, nie sposób się od nich oderwać ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
UsuńCzy mozna dodac make pszenna pelnoziarnista?ktos piekl ciasteczka z uzyciem ten maki:)?
OdpowiedzUsuńJa w tym przepisie akurat nie uzywalam, ale tu mam też fajny przepis z użyciem mąki pełnozisarnistej: http://www.maniawypiekania.pl/2015/03/penoziarniste-ciasteczka-z-bakaliami.html
UsuńJa robię je ze zmieszanych pelnoziarnistej i gryczanej. Świetne! Daje 1 tabliczkę gorzkiej czekolady i orzechy.
UsuńJa robię je ze zmieszanych pelnoziarnistej i gryczanej. Świetne! Daje 1 tabliczkę gorzkiej czekolady i orzechy.
UsuńMi wyszło 25 sztuk ale dawałam konkretne łyżeczki pycha :) polecam ten przepis :D
OdpowiedzUsuńSzukam ciastek które będzie można przechowywać długo w suchym miejscu, co polecacie?
OdpowiedzUsuńJa zeonilabym jakieś kruche np.http://www.maniawypiekania.pl/2016/02/maslane-ciasteczka-walentynkowe.html?m=1 lubhttp://www.maniawypiekania.pl/2016/05/misie-kruche-ciasteczka-z-migdaami.html?m=1. Długo prEchowywac można też wszelkiego rodzaju pierniczki - nawet do roku. Powodzenia!
UsuńJakie masło? Takie zwykłe czy do pieczenia?
OdpowiedzUsuńZwykle 82%. Z ciekawosci zapytam: jakie to jest maslo do pieczenia?
UsuńNie ma czegoś takiego, jak "masło do pieczenia". Autor/ka komentarza nie rozróżnia masła od margaryny. Ogólnie to dość zawstydzający ubytek we wiedzy, ale w tym przypadku nie zrobi wielkiej różnicy, bo ciastka z przepisu wychodzą także na margarynie (sprawdzone).
UsuńWyszły zbyt tłuste.
OdpowiedzUsuńTo kwestia Twojego braku zdolności kulinarnych lub pomyłki w trakcie czytania listy składników. Dodajemy ok. 100g masła, a nie całą kostkę - na wszelki wypadek przypomnę. Co do domniemanego braku zdolności - jak widzisz nikt inny nie zgłaszał podobnych problemów. Praktyka czyni mistrza - z czasem wszystko zacznie wychodzić idealnie. ;)
UsuńCzy 15 min to nie za dlugo? Bo mi po 10 juz sa przyrumienione a spód jest prawie czarny. Czy to zależy od piekarnika?
OdpowiedzUsuńWiele zalezy od piekarnika! Zawsze trzeba zerkac wczesniej, zeby sie nie przypalily! Powodzenia!
UsuńWiele zalezy od piekarnika! Zawsze trzeba zerkac wczesniej, zeby sie nie przypalily! Powodzenia!
UsuńMoje ciastka potrzebowały 25 minut, więc to z pewnością zależy od piekarnika
UsuńJutro będę robiła, na urodziny chłopaka. On uwielbia słodkości więc się ucieszy, wyglądają smakowicie <3
OdpowiedzUsuńmega szybki przepis,dodalam tez troche nasion słonecznika ciasteczka juz sie pieką i wygladają kusząco ��
OdpowiedzUsuńCzy piekarnik powinien być nagrzany?
OdpowiedzUsuńZawsze wkładamy ciasteczka do nagrzanego uprzednio piekarnika. Chyba, że w przepisie jest zaznaczone, by włożyc do zimnego (co czasem sie zdarza, lecz bardzo rzadko). Pozdrawiam!
UsuńŚwietny przepis! Wyszły przepyszne. Obłędnie kruche i czekoladowe. Lepsze niż sklepowe pieguski. +Dodałam jeszcze trochę orzechów laskowych i rodzynek.
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka ,wczoraj robiłam i już nic nie ma. (Maz wszystkie zjadl) Dzisiaj będę piekła z podwójnej porcji ,dzieki za super przepis ��
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Cieszę się, że smakują! A z męża niezły łakomczuch :D
UsuńZa dużo w tym przepisie jest proszku do pieczenia i soli:-(
OdpowiedzUsuńZawsze mozesz dac mniej :)
UsuńCiasteczka prawie dobre:) Wyszły świetne tylko ta sól, dałam to pół łyżeczki na podwójną porcję i i tak wyszły strasznie przesolone. Na pewno będę robić je częściej ale sól zredukuje do szczypty na porcje:)
OdpowiedzUsuńwitam mam pytanie, czy do ucierania masła z cukrem dodaje się całe jajko czy tylko żółtko?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, dodajemy jajko w calosci. Powodzenia!
UsuńNajlepsze ciasteczka jakie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zrobiłam z podwójnej ilości składników, dodałam troszkę więcej mąki i wrzuciłam orzechy - wyszły pycha!!
Zasmakowały wszystkim znajomym!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa usunęłam z przepisu jajko i wyszły równie idealne :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis!
Dobrze wiedzieć, że bez jajek też są ok!
UsuńZa każdym razem, gdy mam ochotę na pieguski, korzystam z tego przepisu. Polecam :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie za przepis!
Bardzo się cieszę!
UsuńCzy wyjdą jeśli zamiast czekolady dam np kolorowe drazetki czekoladowe?
OdpowiedzUsuńJasne!
UsuńMoże głupie pytanie ale...czy "wyrobić" oznacza dłuższe pomiksowanie, wymieszanie szpatułką, czy dosłowne zagniatanie ciasta rękoma? ;) Dziękuję za odpowiedź z góry.
OdpowiedzUsuńNie ma głupich pytań. Chodzi o połączenie składników. Można pomieszać po prostu porządnie łyżką lub lekko zmiksować do połączenia składników.
UsuńNie wyszły mi ani trochę
OdpowiedzUsuńCzy zamiast cukru można dodać miód?
OdpowiedzUsuńja bym nie ryzykowala. Zmieni się nie tylko konsystencja, ale także smak!
UsuńZ miodem wychodzą równie pyszne. Tylko ja nie używam płynnego miodu. Przepis cudowny, domownicy bardzo chwalą :)
UsuńPyszne!!! Druga porcja sie robi bo pierwsza nie przetrwala z moimi smakoszami😊..czuje ze dzieci juz obiadu nie zjedza... Dziwie sie jak komus moga te ciasteczka nie wyjsc?
OdpowiedzUsuńZapisuje dla potomnosci!!! 😊
Bardzo się cieszę!
UsuńCześć, to były moje pierwsze ciastka w życiu, są pyszne! Użyłam trochę mniej czekolady, bo mi brakło. Rewelacja i jestem w szoku jak szybko poszło :)
OdpowiedzUsuńszybciutko i pysznie :) dzięki za przepis, dałam mniej soli i 150 gram czekolady, ale gdybym dała 200 też bym zjadła ;) Małgosia
OdpowiedzUsuńWspaniale ciasteczka :) Właśnie robiłam z córcią na próbę i już wiem, że zostaną z nami na dłużej :) Dziękuję
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Cieszę się, ze smakowaly!
UsuńFantastyczny przepis, bardzo wszystkim polecam! Wychodzą idealne, nawet przy moich znikomych zdolnościach kulinarnych 😄
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę! A zdolnosci kulinarne masz, bo ciacha upieklas! Najwazniejsze sa checi - to juz polowa sukcesu :)
UsuńMam pytanie, czy czekalada nie roztopi się podczas pieczenia??
OdpowiedzUsuńNie powinna się roztopić, bp pieczemy krotko. Zobacz na moje zdjecia - nic sie nie roztopilo. Powodzenia!
UsuńUdany przepis jedyne zmiany to dodałem orzeszków arachidowych zmielonych i połączyłem czekoladę gorzką z mleczną trochę się rozpuściła podczas wyrabiania ciasta przez to są ciemniejsze i mega kruche
OdpowiedzUsuńZły przepis ! 1, 5 lyzeczki proszku a powinno być 0,5. Ciastka posłuży do kosza !
OdpowiedzUsuńZdecydowanie za dużo soli! Dałam trochę mniej, a i tak smak soli jest wyczuwalny...Nie wiem po co w ogóle ta sól w ciastkach, następnym razem zrobię bez.
OdpowiedzUsuńDodałam niecałą łyżeczkę proszku, 100g czekolady i szczyptę soli. Pominęłam jajka, bo akurat nie miałam ich w domu. Z tego wyszło 14 dużych ciastek :P
OdpowiedzUsuńZrobiłam prawie dokładnie wg przepisu. Prawie, bo pomijając czekoladę, resztę składników zwiększyłam o połowę. Ilość czekolady też bym zwiększyła, ale nie miałam trzeciej, a ciastek chciałam mieć więcej :) Wyszły przepysznie. I piekłam dokładnie 15 minut. Nie są ani za słone, ani za tłuste, po prostu w sam raz. Polecam przepis, z pewnością będę często do niego wracać :)
OdpowiedzUsuńA na jakim programie piec pieguski góra - dół czy z termoobiegiem nigdy nie wiem i eksperymentuje
OdpowiedzUsuńtutaj po prostu góra-dół. Gdyby miał być termoobieg to bym to napisała w przepisie! Pozdrowienia!
UsuńWitam, proszę powiedzieć co poszło nie tak, ponieważ ciasteczka zostały po upieczeniu w formie kulek, a nie rozpłynęły się
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Po raz pierwszy ktoś zgłasza taki problem :). Domyślam się, że kulki pozostały surowe? Może Twój piekarnik słabo grzeje lub był za słabo rozgrzany?
UsuńPyszne, dodałam orzechy i rodzynki, ale mi z tych składników wyszło 18 niedużych ciastek
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasteczka rewelacja��szybko zrobione i szybko zjedzone����robiłam wersję z mąką i wersję z kakao(po odjęciu łyżeczki mąki dodałam łyżeczkę kakao)+ garść orzechów włoskich....pychota��wszystko zwarte(w zamrażarce polsiedziali ciasto 20minut) i po upieczeniu kruchutkie.Polecam przepis w 100%%%.Aga��
OdpowiedzUsuńPychota! �� Jedyne modyfikacje z mojej strony to odrobinę mniej soli (choć to pewnie zależy od łyżeczki) i 11-12 minut w piekarniku. A tak to cudo :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Łatwy przepis:) tylko wyszlo mi trochę mniej 20 szt. I dalam 100g czekolady i orzechy posiekane. Mmmmmniammmmm!!!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka:) zawsze robię potrójną porcje z 3 tabliczkami czekolady:) jeszcze lepsze po kilku dniach. Szybko się robią i świetnie smakują. Dziękuje za przepis i serdecznie polecam
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis, polecam serdecznie! ;)
OdpowiedzUsuńZamiast tej soli polecam gorzkie kakao - całą łyżeczkę, nie połowę :) Moim zdaniem ta sól jest zupełnie zbędna, ciastka to nie naleśniki. No i od razu robi się zdrowiej. Korzystam z tego przepisu, jest świetny. Ale ja daję tylko pół łyżeczki proszku do pieczenia, w zupełności wystarczy! Polecam też, o ile ktoś lubi cytrusowe zapaszki, posmarować ciastka przed pieczeniem świeżo startą skórką cytrynową lub pomarańczową.
OdpowiedzUsuńPyszne pieguski polecam dać gorzką, i mleczną czekolade najlepiej wedla. Zawsze robie podwójną porcję a i tak czekolady starcza. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy ktoś próbował przeciskać ciasto szprycą? ;)
OdpowiedzUsuńMoże to być cięzka sprawa ze wzgledu na drobinki czekolady i gęstość ciasta. Osobiscie nie próbowalam.
UsuńCzy mozna maslo zastapic margaryna np. Kasia?
OdpowiedzUsuńMozna
UsuńMozna
UsuńCzy mozna maslo zastapic margarynanp Kasia?
OdpowiedzUsuńmozna, ale nie beda takie dobre jak z masłem
UsuńPyszne! Robię je od roku co raz i lekko modyfikuje, dziś odjęłam dwie łyżki mąki(zawsze robię dwie porcje) i zastąpiłam 2 łyżkami kakao, dodałam białej czekolady i są boskie, polecam! :)
OdpowiedzUsuńZbyt dużo proszku do pieczenia w przepisie. Jego posmak zostaje na języku. Gdyby nie to, ciastka byłyby naprawdę smaczne.
OdpowiedzUsuńwystarczy dać jedną łyżeczkę a nie pułtorej
UsuńPrzepyszne ! Przepis jest świetny. Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej je. Rzeczywiście smakują nawet lepiej niż te kupne pieguski. Polecam :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj będę robiła. Chcę dodać mlecznej czekolady. I tu pytanie do was. Jakiej firmy czekolada by była najlepsza?
OdpowiedzUsuńBoskie ciasteczka. Pysznie smakują i robi się je błyskawicznie. Mój mąż je uwielbia, a 5 miesięczny maluch się nie złości, że mama znika w kuchni na całe godziny żeby coś upiec. Rewelacyjny przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa dodołam 1.5 łyżki Nutelli I są bomba. Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł!
UsuńPrzy mniejszych ciasteczkach zmiejszam czas pieczenia, aby się nie przypaliły ale smak cudowny. Miękkie i maślane. Dodałam mleczną czekoladę. Cudowne.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
UsuńRozpłynęły się całe, generalnie robiłam już tyle ciastek i każde wychodziły, z tego przepisu to masakra
OdpowiedzUsuńMi stało się to samo gdy wyciaglam z piekarnika zamiast ciasteczek miałam wielki kwadrat nawet nie wyrosły��
UsuńMi.wydzły okropne czuć C
Usuńdużo soli i sody fuj do tego 15 min pieczenia to za duzó z 12 min
Wyglądają smakowicie, muszę przepis wypróbować :).
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem 200g czekolady to troszke za dużo dałam 100 i nadal słodkie. A i co zrobić.Piekłam na dwa razy ale bardzo ciężko jest formować
OdpowiedzUsuńCzy margarynę można zastąpić olejem rzepakowym? Jeżeli tak to ile oleju dodać?
OdpowiedzUsuńnie. Do ciasteczek nie polecam uzywania oleju, a takze margaryny. Polecam masło - tak jak jest w przepisie.
UsuńMi wyszło tylko 16 ciasteczek z tych składników, może za krótko ubijałam mikserem, ale ciasteczka bardzo smaczne. Dałam brązowy cukier zamiast białego i tylko pół tabliczki czekolady, co na moją ilość ciasta było aż nadto. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy ciasteczka można przechowywać w szklanym pojemniku?
OdpowiedzUsuńtak, albo w puszce
UsuńUwielbiam je! Dziękuję za przepis, dodaje łyżeczkę jogurtu też, co by były troszke jeszcze bardziej mięciutkie 😊 dzięki Tobie cieszą serca moich bliskich 😊
OdpowiedzUsuńMoja rodzina uwielbia takie łakocie. Pieczemy z córkami ciastka przynajmniej raz w tygodniu. Zawsze to lepsza opcja niż słodycze z supermarketów. Poza tym dziewczynki lubią pomagać w kuchni, zawsze mają przy tym mnóstwo frajdy. Są też dumne z efektów. Pieguski z czekoladą nie gościły jeszcze na naszym stole, więc skorzystam z przepisu na coś nowego :-)
OdpowiedzUsuńZ przepisu korzystałam kilka razy i ciasteczka zawsze są pyszne, ale zawsze bardzo się rozpływają przy pieczeniu, są bardzo płaskie i sklejają się ze sobą, nie są tak ładnie uformowane jak na zdjęciach, mimo że nakładam nawet mniej niż łyżeczkę. Co może być przyczyną? Może zmniejszyć ilość masła?
OdpowiedzUsuńNiestety moje się rozplynely na blaszce , co zrobiłam nie tak ?
OdpowiedzUsuńWyszły przepysznie �� Są chrupiące i jednocześnie miękkie. Mi starczyło 100g czekolady, ale jak kto woli. Polecam dodać czekolady mlecznej ��.
OdpowiedzUsuńMoje były przepyszne ja też dałam tylko 100g czekolady i to w zupełności starczyło ❤️
OdpowiedzUsuńUlubione Ciasteczka synka możemy je robić dosłownie codziennie a jak
OdpowiedzUsuńA jaka ma być czekolada?
OdpowiedzUsuńGorzka
UsuńDeserowa, najlepiej mleczna mieszaną z gorzką w proporcji 2:1
UsuńCiastka są super! Parę minut po upieczeniu są dobre, ale dopiero na drugi dzień smakują jak sklepowe Pieguski, nie wiem od czego to zależy, chyba ciastka muszą trochę odstać i odpocząć :P polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńJak pieguski trochę odleżą nabierają chrupkości. Wyjęte prosto z piekarnika są za kruche, polecam odczekać 30 minut
UsuńWitam, ciasteczka są pyszne pieczemy je regularnie �� zastanawiam się czy mogę zrobić jeż mąki kukurydzianej?
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny jednak zrobiłem go dodając do ciasta kakao i czarną czekoladę zastąpiłem białą w smaku genialne lecz ciasteczka nie chciały się "rozpłynąć" tworząc cienkie koła a jedynie lekko się spłaszczały co zrobić żeby bardziej się rozlały ? dodać więcej masła ?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie za dużo proszku do pieczenia który baaardzo czuć nawet po upieczeniu i soli której wystarczy dosłownie szczypta. Instynkt podpowiadał mi, żeby nie dawać proporcji takich jak w przepisie ale zrobiłam jak było napisane i to był błąd ��. Jedna tabliczka czekolady też w zupełności wystarczy.
OdpowiedzUsuńRobiłam raz według przepisu, mimo ze jestem łasuchem dla mnie były trochę za słodkie. Za drugim razem zrobiłam podwójna porcje i dałam 250 g czekolady oraz 70g cukru wyszły dla mnie idealne :) link do przepisu już rozesłany bo są cudowne!
OdpowiedzUsuńA ile około sztuk wychodzi?
OdpowiedzUsuń30 czytaj dokładnie przepis
UsuńMi wychodzą jakieś podeszwy a nie ciastka takie pulchne jak na zdj nie wiem dlaczego już po raz kolejny 🤦♀️🥺
OdpowiedzUsuńJa zawszę daję tyle soli i proszku do pieczenia ile w przepisie (czasem nawet trochę więcej) i zawsze mi wychodziły. Polecam użyć 150 gram czekolady, 50 gram gorzkiej, 100 gram mlecznej. Można też pół na pół po 50 gram. Warto nastawić na 10 minut i później doglądać, ponieważ jak się pieką dłużej to się przypalą, ale będą bardziej chrupiące, to w zależności od gustu. Polecam też najpierw mieszać całość z mąką mikserem, a dopiero po tym dodać czekolady i zmieszać ją ręką z ciastem. Mi zawsze wychodzi 16 sztuk, ale dużych ��
OdpowiedzUsuńA, i oczywiście mniej cukru niż w przepisie, tak około 3/4 porcji
UsuńUwielbiam te ciasteczka szczególnie domowej produkcji
OdpowiedzUsuńKocham pieguski
OdpowiedzUsuńNie tylko ty :D <3
UsuńCiastka sa cudowne i szybko urosly ❤❤❤❤
OdpowiedzUsuńTe ciastka można trzymać długo dłużej niż 4 dni. Spokojnie w metalowej puszcze tydzień postoją. Raz udało się je tak trzymać. Bo ciastka znikają szybko. Mam przepis od wielu lat. Są mega pyszne.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam , wyszły super ,ale za słone , alez mojej winy . Dałam pół ŁYŻKI soli zamiast ŁYŻECZKI . dzisiaj bede robic drugi raz i jestem pewna ze wyjdą pyszne !:) Nawet te słone znikneły bardzo szybko:D świetny przepis i bardzo szybki . Polecam !
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! W moim domu ciastka cieszą się dużą popularnością. Dzieci je uwielbiają, a ja zdecydowanie wolę upiec im coś słodkiego niż kupić gotowe w sklepie. Zawsze to zdrowsza alternatywa. Pieguski przyrządzałam już wiele razy i zawsze wychodzą pyszne. 30 ciastek to mało dla naszej rodziny, więc wszystkie składniki dodaje x2 :-)
OdpowiedzUsuńJakie to pyszne! Maślane ciasteczka z czekoladą :D Już miałam pisać skargę, że wyszło malutko ciasta, ale w piekarniku wszystko tak urosło, że zaczęła się martwić że na blaszce nie starczy miejsca. Takie ciasteczka piekłam pierwszy raz w życiu. Radzę tylko dodać troszeczkę mniej soli ;) POLECAM
OdpowiedzUsuńwyszły praktycznie czarne, a piekłam 10 minut. wszystko zgodnie z przepisem, oprócz czasu, bo wyszły krowie placki. nie polecam
OdpowiedzUsuńto pilnuj a nie patrzysz jak się palą 🤷♀️
UsuńCzy można masło lub jego część zastąpić olejem kokosowym?
OdpowiedzUsuńJaka jest podana w przepisie mąka? Pszenna?
OdpowiedzUsuńCiastka przepyszne! Ale można zrobić coś żeby były jakby twardsze?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Ciasteczka są pyszne ��. Piekły się dłużej, bo mam stary piekarnik.Jak mi wyszły to wyjdą każdemu hihi. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWłasnie wyjęłam z piekarnika, coś pysznego. Faktycznie zmniejszyłam ilość soli na szczypyę i proszek do 1 płaskiej łyżeczki. Dzieci zachwycone a ja już dwa wciągnęłam do popołudniowej kawki :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany, bo naprawdę warto :-)
Są rewelacyjne, robię bardzo często. Zamiast 200g czekolady daję 100 i po 50 orzechów włoskich i wiórków kokosowych. Niebo w gębie 🤤
OdpowiedzUsuńCiastka wyszły pyszne <3, tylko mam pytanie,czy masło z cukrem i jajkiem powinno się przyklejać do miksera gdy dodaje suche składniki?
OdpowiedzUsuńtak, robi się wielki kluch. Ja ugniatam ręka żeby miksera nie spalić
UsuńDzień dobry. Mi wyszły bardzo pyszne ale jakieś płaskie 🤣 czy takie mogą byc?
OdpowiedzUsuńWyszły smaczne i zniknęły z talerza w mgnieniu oka!Tylko dałabym mniej proszku do pieczenia i ja dodałam szczyptę soli.
OdpowiedzUsuńZrobiłam 2 porcję i do jednej dodałam 2 łyżeczki kakao z ghany.
czy można dodać margaryne zamiast masła?
OdpowiedzUsuńzdecydowanie N A J LE P S Z Y przepis na pieguski stosowany od 8 lat u nas.
OdpowiedzUsuńDaję orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe, w zależności od ochoty, połowę czekolady. Po ostudzeniu przechowuję w puszce, na dnie umieszczam skórkę z obranej pomaranczy, przykrywam ręcznikiem papierowym i na to ciastka, przez noc nabierają pomarańczowego aromatu
OdpowiedzUsuńpiekę te pieguski 4 dzień pod rząd bo co upiekę to znikają 🤷♀️ tylko mnie zastanawia jak tłuste ma być ciasto przy podwojeniu porcji? Bo daje 200g masła i 2x135 g mąki i ciastka pieką się w otoczce tłuszczu. Z pieczeniem jestem mocno na bakier więc nie mam odwagi eksperymentować, tym bardziej na własnych dzieciach. jakąś podpowiedź ile mąki sypnac przy 200 g masła? A. i cukru nie powielam. Podwójna proporcje ale cukru i tak 1/4 szklanki albo i mniej. Czekolada mleczna Wedla jest wystarczająco słodka. Teraz zrobiłam też z żurawiną, ciekawe czy smaczne?
OdpowiedzUsuńPrzy okazji... stare meble w kuchni - ciężkie warunki, więc są mocno podniszczone. Jak sobie z tym poradzić? Zobaczcie - https://kniz.pl/oklejanie-drzwi-i-okien-folia-samoprzylepna/
OdpowiedzUsuńCzy takie oklejanie okien i drzwi w Krakowie ma większy sens? Jakie macie doświadczenia?
Witam, mam pytanie, czy mogę ciasto przygotować dzień wcześniej(wieczorem) i zostawić w lodówce na noc, a rano upiec ciasteczka?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Zuzanna :)
ja wo gule nie daje soli i są pyszne
OdpowiedzUsuńmega pycha,pozdrawiam:D
OdpowiedzUsuńPyszne ja zrobiłam takie same tylko nakładałam łyżką nie łyżeczką pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Nawet po 10 latach :D
OdpowiedzUsuńCiasteczka obłędne. Zdecydowanie lepsze niż sklepowe. Moja ocena to 5/5! Zrobimy je jeszcze nie raz :)
OdpowiedzUsuńGÓWNO PRAWDA, wyszło 6 ciastek tak chujowych że aż się nie dobrze robi. Ciasta było tyle co kot napłakał, a same ciastka bez smaku kurwa, jak plastelina, wspomnę że były pieczone z wskazaniami w przepisie. Przestań kutrwk oszukiwać ludzi bo składniki 5 duch kosztują a ciastka takie chujowe że szkoda czasu marnować
OdpowiedzUsuń