Strony

Strony

2014-01-02

Pieguski z czekoladą

Dla kogo:
  • dla fanów domowych ciasteczek
  • dla mających ochotę pochrupać coś słodkiego
  • dla czekoladoholików
Składniki:
  • 1 szklanka mąki (ok. 135g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół kostki masła (100g)
  • 1/4 szklanki cukru (ok. 50g)
  • 1 jajko
  • 200g czekolady deserowej grubo posiekanej lub kropelek czekoladowych

Wykonanie:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W większej misce utrzeć na gładką, jasną masę masło z cukrem. Wrzucić jajko i chwilę pomiksować. Wsypać suche składniki i czekoladę, wyrobić. Wykładać po łyżeczce ciasta na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem) w odstępach 3-5cm.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić na blachach przez 15 minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę.
Z przepisu wychodzi ok. 30 sztuk ciasteczek. Można je przechowywać do 4 dni.



Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka - 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję".   

202 komentarze:

  1. Pieguski to zdecydowanie moje ulubione ciastka;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego przepisu faktycznie smak ciasteczek pyszny, ale 15 minut w piekarniku to za dużo. Proponuję 10-12 minut ;)

      Usuń
    2. To chyba zależy od piekarnika, u mnie 15min było idealnie :)

      Usuń
    3. Czy masło powinno być w temperaturze pokojowej czy zimne?

      Usuń
    4. Ja dałem średnio zimne

      Usuń
    5. Czuć proszek do pieczenia i sól okropne

      Usuń
    6. Może źle wyrobiłaś/eś?

      Usuń
    7. Ja soli nie daje. A co do proszku do pieczenia zamiast półtorej łyżeczki można dać jedna łyżeczkę. I nie różnią się w wykonaniu czy jest jedna łyżeczka proszku do pieczenia czy półtorej

      Usuń
    8. Sól wydobywa słodycz

      Usuń
    9. Ja używam 1,5 łyżeczki do podwójnej porcji, wtedy nie czuć ;)

      Usuń
    10. Muszę przyznać były pyszne

      Usuń
    11. boże najlepsze ciastka ever , kocham !!!

      Usuń
    12. Nie wiem o co chodzi jedna porcja starczyła dla nas 6

      Usuń
  2. Uwielbiam pieguski, ale jestem pewna że domowe są o niebo lepsze od kupnych :) Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobre tylko zdecydowanie wystarczy jedna tabliczka czkeolady (100g) nawet powiedziałabym że za dużo. wskazane dodać posiekanych orzechów. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze ilości składników można modyfikować wg uznania. Ja uwielbiam czekoladę więc dla mnie 200g jest ok :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Ja wrzuciłam 50g czekolady garść rodzynek garść orzechów laskowych siekanych i garść wiorków kokosowych a zamiast zwykłej mąki pełnoziernista wyszły genialne ❤️

      Usuń
    3. Jeszcze obtoczyć w czekoladzie i masz przepis na jezyki :D

      Usuń
  4. uwieeeelbiam domowe pieguski ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pół łyżeczki soli to trochę za dużo, wystarczy szczypta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pół łyżeczki i wtedy smakuje jak powinno

      Usuń
    2. Mniej niż pół łyżeczki sprawia, że ciastka są nijakie. Trzeba tylko dobrze wymieszać (dlatego ja sól daję już na samym początku)

      Usuń
  6. ile sztuk wychodzi ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest informacja, że ok. 30 sztuk.

      Usuń
    2. Robiłam z tego przepisu pieguski już wieeeele razy, ale 30 nigdy mi nie wyszło. 17 max, a ilość ciasta jaką wykładam taka jak w przepisie. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do zdecydowanie za dużo - jak pierwszy raz takie zrobiłam to baaardzo było nim czuć. Teraz daję płaską łyżeczkęi jest okej. Ciasteczka są pycha!

      Usuń
  7. Czy można zastąpić gorzką czekoladę mleczną? Nie roztopi się ona np. podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie powinno się stać. Radzę tylko wybrać czekoladę dobrej firmy, by nie był to np. wyrób czekoladopodobny :). Powodzenia!

      Usuń
    2. Wybrałam czekoladę mleczną firmy Milka, niestety ciastka nie urosły, były płaskie jak sasanki i bardzo tłuste. Zdecydowanie lepiej smakują z czekoladą deserową :)

      Usuń
    3. Ja zrobiłam z mleczna wedle i wyszły pyszne

      Usuń
    4. Można dawać mleczną, ale wtedy mniej cukru, bo po jednym gryzie można się zasłodzić, aż zęby bolą na samą myśl.
      Natomiast jeśli chodzi o wyroby czekoladopodobny to akurat nawet lepiej - jest gwarancja, że nie rozpłynie się nam całe ciastko, bo takie wyroby dużo lepiej trzymają kształt niż prawdziwa czekolada :)

      Usuń
  8. Uwielbiam te ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka ma byc mąka?

    OdpowiedzUsuń
  10. Można użyć mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nigdy nie pieklam ich z maka orkiszowa. Prosze sprobowac! Chetnie dowiem sie jak wyszly :)

      Usuń
    2. Niestety nigdy nie pieklam ich z maka orkiszowa. Prosze sprobowac! Chetnie dowiem sie jak wyszly :)

      Usuń
  11. Kiedyś robiłam pieguski domowe, ale nigdy nie wyszły mi takie PYSZNE jak z tego przepisu:) gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciasteczka ! Nie ma opcji by nie wyszły za każdym razem są równie pyszne ! Wszyscy się zachwycają i pytają o przepis :) Genilane :) Ja jedyna zmiane jaka wprowadziłam to zamiast deserowej używam dwóch tabliczek mlecznej lub 1 mlecznej 1 deserowej bo mój chłopak nie przepada za czekoladą deserową :) A ciastka sa genialne zdecydowanie dzieki takiej ilości czekolady :) Polecam wszystkim ! Nawet tym co nie lubią gotowac bo robi się je naprawde szybciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe pieguski, moje ulubione ciastka, kolejna porcja właśnie siedzi w piekarniku:-) Smakują bez wyjątku wszystkim, dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha! Ciastka wyszly super, chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku.zrobiłam jedno urozmaicenie: wsypalam mniej cukru,a za to wkroilam do środka suszone figi.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszne! :D znikają w mgnieniu oka :) Ja trochę zmodyfikowałam przepis: ujmuję łyżkę mąki i dodaję 1,5 łyżki kakao :) z tabliczkami czekolady mlecznej Milki, nie sposób się od nich oderwać ! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy mozna dodac make pszenna pelnoziarnista?ktos piekl ciasteczka z uzyciem ten maki:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym przepisie akurat nie uzywalam, ale tu mam też fajny przepis z użyciem mąki pełnozisarnistej: http://www.maniawypiekania.pl/2015/03/penoziarniste-ciasteczka-z-bakaliami.html

      Usuń
    2. Ja robię je ze zmieszanych pelnoziarnistej i gryczanej. Świetne! Daje 1 tabliczkę gorzkiej czekolady i orzechy.

      Usuń
    3. Ja robię je ze zmieszanych pelnoziarnistej i gryczanej. Świetne! Daje 1 tabliczkę gorzkiej czekolady i orzechy.

      Usuń
  17. Mi wyszło 25 sztuk ale dawałam konkretne łyżeczki pycha :) polecam ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Szukam ciastek które będzie można przechowywać długo w suchym miejscu, co polecacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zeonilabym jakieś kruche np.http://www.maniawypiekania.pl/2016/02/maslane-ciasteczka-walentynkowe.html?m=1 lubhttp://www.maniawypiekania.pl/2016/05/misie-kruche-ciasteczka-z-migdaami.html?m=1. Długo prEchowywac można też wszelkiego rodzaju pierniczki - nawet do roku. Powodzenia!

      Usuń
  19. Jakie masło? Takie zwykłe czy do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle 82%. Z ciekawosci zapytam: jakie to jest maslo do pieczenia?

      Usuń
    2. Nie ma czegoś takiego, jak "masło do pieczenia". Autor/ka komentarza nie rozróżnia masła od margaryny. Ogólnie to dość zawstydzający ubytek we wiedzy, ale w tym przypadku nie zrobi wielkiej różnicy, bo ciastka z przepisu wychodzą także na margarynie (sprawdzone).

      Usuń
  20. Wyszły zbyt tłuste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kwestia Twojego braku zdolności kulinarnych lub pomyłki w trakcie czytania listy składników. Dodajemy ok. 100g masła, a nie całą kostkę - na wszelki wypadek przypomnę. Co do domniemanego braku zdolności - jak widzisz nikt inny nie zgłaszał podobnych problemów. Praktyka czyni mistrza - z czasem wszystko zacznie wychodzić idealnie. ;)

      Usuń
  21. Czy 15 min to nie za dlugo? Bo mi po 10 juz sa przyrumienione a spód jest prawie czarny. Czy to zależy od piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele zalezy od piekarnika! Zawsze trzeba zerkac wczesniej, zeby sie nie przypalily! Powodzenia!

      Usuń
    2. Wiele zalezy od piekarnika! Zawsze trzeba zerkac wczesniej, zeby sie nie przypalily! Powodzenia!

      Usuń
    3. Moje ciastka potrzebowały 25 minut, więc to z pewnością zależy od piekarnika

      Usuń
  22. Jutro będę robiła, na urodziny chłopaka. On uwielbia słodkości więc się ucieszy, wyglądają smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  23. mega szybki przepis,dodalam tez troche nasion słonecznika ciasteczka juz sie pieką i wygladają kusząco ��

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy piekarnik powinien być nagrzany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze wkładamy ciasteczka do nagrzanego uprzednio piekarnika. Chyba, że w przepisie jest zaznaczone, by włożyc do zimnego (co czasem sie zdarza, lecz bardzo rzadko). Pozdrawiam!

      Usuń
  25. Świetny przepis! Wyszły przepyszne. Obłędnie kruche i czekoladowe. Lepsze niż sklepowe pieguski. +Dodałam jeszcze trochę orzechów laskowych i rodzynek.

    OdpowiedzUsuń
  26. Super ciasteczka ,wczoraj robiłam i już nic nie ma. (Maz wszystkie zjadl) Dzisiaj będę piekła z podwójnej porcji ,dzieki za super przepis ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Cieszę się, że smakują! A z męża niezły łakomczuch :D

      Usuń
  27. Za dużo w tym przepisie jest proszku do pieczenia i soli:-(

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasteczka prawie dobre:) Wyszły świetne tylko ta sól, dałam to pół łyżeczki na podwójną porcję i i tak wyszły strasznie przesolone. Na pewno będę robić je częściej ale sól zredukuje do szczypty na porcje:)

    OdpowiedzUsuń
  29. witam mam pytanie, czy do ucierania masła z cukrem dodaje się całe jajko czy tylko żółtko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie, dodajemy jajko w calosci. Powodzenia!

      Usuń
  30. Najlepsze ciasteczka jakie jadłam! :)
    Przepis zrobiłam z podwójnej ilości składników, dodałam troszkę więcej mąki i wrzuciłam orzechy - wyszły pycha!!
    Zasmakowały wszystkim znajomym!

    OdpowiedzUsuń
  31. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja usunęłam z przepisu jajko i wyszły równie idealne :)
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  33. Za każdym razem, gdy mam ochotę na pieguski, korzystam z tego przepisu. Polecam :)
    Dzięki wielkie za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  34. Czy wyjdą jeśli zamiast czekolady dam np kolorowe drazetki czekoladowe?

    OdpowiedzUsuń
  35. Może głupie pytanie ale...czy "wyrobić" oznacza dłuższe pomiksowanie, wymieszanie szpatułką, czy dosłowne zagniatanie ciasta rękoma? ;) Dziękuję za odpowiedź z góry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma głupich pytań. Chodzi o połączenie składników. Można pomieszać po prostu porządnie łyżką lub lekko zmiksować do połączenia składników.

      Usuń
  36. Nie wyszły mi ani trochę

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy zamiast cukru można dodać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym nie ryzykowala. Zmieni się nie tylko konsystencja, ale także smak!

      Usuń
    2. Z miodem wychodzą równie pyszne. Tylko ja nie używam płynnego miodu. Przepis cudowny, domownicy bardzo chwalą :)

      Usuń
  38. Pyszne!!! Druga porcja sie robi bo pierwsza nie przetrwala z moimi smakoszami😊..czuje ze dzieci juz obiadu nie zjedza... Dziwie sie jak komus moga te ciasteczka nie wyjsc?
    Zapisuje dla potomnosci!!! 😊

    OdpowiedzUsuń
  39. Cześć, to były moje pierwsze ciastka w życiu, są pyszne! Użyłam trochę mniej czekolady, bo mi brakło. Rewelacja i jestem w szoku jak szybko poszło :)

    OdpowiedzUsuń
  40. szybciutko i pysznie :) dzięki za przepis, dałam mniej soli i 150 gram czekolady, ale gdybym dała 200 też bym zjadła ;) Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  41. Wspaniale ciasteczka :) Właśnie robiłam z córcią na próbę i już wiem, że zostaną z nami na dłużej :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  42. Fantastyczny przepis, bardzo wszystkim polecam! Wychodzą idealne, nawet przy moich znikomych zdolnościach kulinarnych 😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę! A zdolnosci kulinarne masz, bo ciacha upieklas! Najwazniejsze sa checi - to juz polowa sukcesu :)

      Usuń
  43. Mam pytanie, czy czekalada nie roztopi się podczas pieczenia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinna się roztopić, bp pieczemy krotko. Zobacz na moje zdjecia - nic sie nie roztopilo. Powodzenia!

      Usuń
  44. Udany przepis jedyne zmiany to dodałem orzeszków arachidowych zmielonych i połączyłem czekoladę gorzką z mleczną trochę się rozpuściła podczas wyrabiania ciasta przez to są ciemniejsze i mega kruche

    OdpowiedzUsuń
  45. Zły przepis ! 1, 5 lyzeczki proszku a powinno być 0,5. Ciastka posłuży do kosza !

    OdpowiedzUsuń
  46. Zdecydowanie za dużo soli! Dałam trochę mniej, a i tak smak soli jest wyczuwalny...Nie wiem po co w ogóle ta sól w ciastkach, następnym razem zrobię bez.

    OdpowiedzUsuń
  47. Dodałam niecałą łyżeczkę proszku, 100g czekolady i szczyptę soli. Pominęłam jajka, bo akurat nie miałam ich w domu. Z tego wyszło 14 dużych ciastek :P

    OdpowiedzUsuń
  48. Zrobiłam prawie dokładnie wg przepisu. Prawie, bo pomijając czekoladę, resztę składników zwiększyłam o połowę. Ilość czekolady też bym zwiększyła, ale nie miałam trzeciej, a ciastek chciałam mieć więcej :) Wyszły przepysznie. I piekłam dokładnie 15 minut. Nie są ani za słone, ani za tłuste, po prostu w sam raz. Polecam przepis, z pewnością będę często do niego wracać :)

    OdpowiedzUsuń
  49. A na jakim programie piec pieguski góra - dół czy z termoobiegiem nigdy nie wiem i eksperymentuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj po prostu góra-dół. Gdyby miał być termoobieg to bym to napisała w przepisie! Pozdrowienia!

      Usuń
  50. Witam, proszę powiedzieć co poszło nie tak, ponieważ ciasteczka zostały po upieczeniu w formie kulek, a nie rozpłynęły się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Po raz pierwszy ktoś zgłasza taki problem :). Domyślam się, że kulki pozostały surowe? Może Twój piekarnik słabo grzeje lub był za słabo rozgrzany?

      Usuń
  51. Pyszne, dodałam orzechy i rodzynki, ale mi z tych składników wyszło 18 niedużych ciastek

    OdpowiedzUsuń
  52. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  53. Ciasteczka rewelacja��szybko zrobione i szybko zjedzone����robiłam wersję z mąką i wersję z kakao(po odjęciu łyżeczki mąki dodałam łyżeczkę kakao)+ garść orzechów włoskich....pychota��wszystko zwarte(w zamrażarce polsiedziali ciasto 20minut) i po upieczeniu kruchutkie.Polecam przepis w 100%%%.Aga��

    OdpowiedzUsuń
  54. Pychota! �� Jedyne modyfikacje z mojej strony to odrobinę mniej soli (choć to pewnie zależy od łyżeczki) i 11-12 minut w piekarniku. A tak to cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  55. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  56. Przepyszne! Łatwy przepis:) tylko wyszlo mi trochę mniej 20 szt. I dalam 100g czekolady i orzechy posiekane. Mmmmmniammmmm!!!

    OdpowiedzUsuń
  57. Pyszne ciasteczka:) zawsze robię potrójną porcje z 3 tabliczkami czekolady:) jeszcze lepsze po kilku dniach. Szybko się robią i świetnie smakują. Dziękuje za przepis i serdecznie polecam

    OdpowiedzUsuń
  58. Najlepszy przepis, polecam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  59. Zamiast tej soli polecam gorzkie kakao - całą łyżeczkę, nie połowę :) Moim zdaniem ta sól jest zupełnie zbędna, ciastka to nie naleśniki. No i od razu robi się zdrowiej. Korzystam z tego przepisu, jest świetny. Ale ja daję tylko pół łyżeczki proszku do pieczenia, w zupełności wystarczy! Polecam też, o ile ktoś lubi cytrusowe zapaszki, posmarować ciastka przed pieczeniem świeżo startą skórką cytrynową lub pomarańczową.

    OdpowiedzUsuń
  60. Pyszne pieguski polecam dać gorzką, i mleczną czekolade najlepiej wedla. Zawsze robie podwójną porcję a i tak czekolady starcza. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  61. Czy ktoś próbował przeciskać ciasto szprycą? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to być cięzka sprawa ze wzgledu na drobinki czekolady i gęstość ciasta. Osobiscie nie próbowalam.

      Usuń
  62. Czy mozna maslo zastapic margaryna np. Kasia?

    OdpowiedzUsuń
  63. Czy mozna maslo zastapic margarynanp Kasia?

    OdpowiedzUsuń
  64. Pyszne! Robię je od roku co raz i lekko modyfikuje, dziś odjęłam dwie łyżki mąki(zawsze robię dwie porcje) i zastąpiłam 2 łyżkami kakao, dodałam białej czekolady i są boskie, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  65. Zbyt dużo proszku do pieczenia w przepisie. Jego posmak zostaje na języku. Gdyby nie to, ciastka byłyby naprawdę smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy dać jedną łyżeczkę a nie pułtorej

      Usuń
  66. Przepyszne ! Przepis jest świetny. Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej je. Rzeczywiście smakują nawet lepiej niż te kupne pieguski. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  67. Dzisiaj będę robiła. Chcę dodać mlecznej czekolady. I tu pytanie do was. Jakiej firmy czekolada by była najlepsza?

    OdpowiedzUsuń
  68. Boskie ciasteczka. Pysznie smakują i robi się je błyskawicznie. Mój mąż je uwielbia, a 5 miesięczny maluch się nie złości, że mama znika w kuchni na całe godziny żeby coś upiec. Rewelacyjny przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  69. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  70. Ja dodołam 1.5 łyżki Nutelli I są bomba. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  71. Przy mniejszych ciasteczkach zmiejszam czas pieczenia, aby się nie przypaliły ale smak cudowny. Miękkie i maślane. Dodałam mleczną czekoladę. Cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  72. Rozpłynęły się całe, generalnie robiłam już tyle ciastek i każde wychodziły, z tego przepisu to masakra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi stało się to samo gdy wyciaglam z piekarnika zamiast ciasteczek miałam wielki kwadrat nawet nie wyrosły��

      Usuń
    2. Mi.wydzły okropne czuć C
      dużo soli i sody fuj do tego 15 min pieczenia to za duzó z 12 min

      Usuń
  73. Wyglądają smakowicie, muszę przepis wypróbować :).

    OdpowiedzUsuń
  74. Moim zdaniem 200g czekolady to troszke za dużo dałam 100 i nadal słodkie. A i co zrobić.Piekłam na dwa razy ale bardzo ciężko jest formować

    OdpowiedzUsuń
  75. Czy margarynę można zastąpić olejem rzepakowym? Jeżeli tak to ile oleju dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie. Do ciasteczek nie polecam uzywania oleju, a takze margaryny. Polecam masło - tak jak jest w przepisie.

      Usuń
  76. Mi wyszło tylko 16 ciasteczek z tych składników, może za krótko ubijałam mikserem, ale ciasteczka bardzo smaczne. Dałam brązowy cukier zamiast białego i tylko pół tabliczki czekolady, co na moją ilość ciasta było aż nadto. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  77. Czy ciasteczka można przechowywać w szklanym pojemniku?

    OdpowiedzUsuń
  78. Uwielbiam je! Dziękuję za przepis, dodaje łyżeczkę jogurtu też, co by były troszke jeszcze bardziej mięciutkie 😊 dzięki Tobie cieszą serca moich bliskich 😊

    OdpowiedzUsuń
  79. Moja rodzina uwielbia takie łakocie. Pieczemy z córkami ciastka przynajmniej raz w tygodniu. Zawsze to lepsza opcja niż słodycze z supermarketów. Poza tym dziewczynki lubią pomagać w kuchni, zawsze mają przy tym mnóstwo frajdy. Są też dumne z efektów. Pieguski z czekoladą nie gościły jeszcze na naszym stole, więc skorzystam z przepisu na coś nowego :-)

    OdpowiedzUsuń
  80. Z przepisu korzystałam kilka razy i ciasteczka zawsze są pyszne, ale zawsze bardzo się rozpływają przy pieczeniu, są bardzo płaskie i sklejają się ze sobą, nie są tak ładnie uformowane jak na zdjęciach, mimo że nakładam nawet mniej niż łyżeczkę. Co może być przyczyną? Może zmniejszyć ilość masła?

    OdpowiedzUsuń
  81. Niestety moje się rozplynely na blaszce , co zrobiłam nie tak ?

    OdpowiedzUsuń
  82. Wyszły przepysznie �� Są chrupiące i jednocześnie miękkie. Mi starczyło 100g czekolady, ale jak kto woli. Polecam dodać czekolady mlecznej ��.

    OdpowiedzUsuń
  83. Moje były przepyszne ja też dałam tylko 100g czekolady i to w zupełności starczyło ❤️

    OdpowiedzUsuń
  84. Ulubione Ciasteczka synka możemy je robić dosłownie codziennie a jak

    OdpowiedzUsuń
  85. Ciastka są super! Parę minut po upieczeniu są dobre, ale dopiero na drugi dzień smakują jak sklepowe Pieguski, nie wiem od czego to zależy, chyba ciastka muszą trochę odstać i odpocząć :P polecam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pieguski trochę odleżą nabierają chrupkości. Wyjęte prosto z piekarnika są za kruche, polecam odczekać 30 minut

      Usuń
  86. Witam, ciasteczka są pyszne pieczemy je regularnie �� zastanawiam się czy mogę zrobić jeż mąki kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
  87. Przepis genialny jednak zrobiłem go dodając do ciasta kakao i czarną czekoladę zastąpiłem białą w smaku genialne lecz ciasteczka nie chciały się "rozpłynąć" tworząc cienkie koła a jedynie lekko się spłaszczały co zrobić żeby bardziej się rozlały ? dodać więcej masła ?

    OdpowiedzUsuń
  88. Zdecydowanie za dużo proszku do pieczenia który baaardzo czuć nawet po upieczeniu i soli której wystarczy dosłownie szczypta. Instynkt podpowiadał mi, żeby nie dawać proporcji takich jak w przepisie ale zrobiłam jak było napisane i to był błąd ��. Jedna tabliczka czekolady też w zupełności wystarczy.

    OdpowiedzUsuń
  89. Robiłam raz według przepisu, mimo ze jestem łasuchem dla mnie były trochę za słodkie. Za drugim razem zrobiłam podwójna porcje i dałam 250 g czekolady oraz 70g cukru wyszły dla mnie idealne :) link do przepisu już rozesłany bo są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  90. A ile około sztuk wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  91. Mi wychodzą jakieś podeszwy a nie ciastka takie pulchne jak na zdj nie wiem dlaczego już po raz kolejny 🤦‍♀️🥺

    OdpowiedzUsuń
  92. Ja zawszę daję tyle soli i proszku do pieczenia ile w przepisie (czasem nawet trochę więcej) i zawsze mi wychodziły. Polecam użyć 150 gram czekolady, 50 gram gorzkiej, 100 gram mlecznej. Można też pół na pół po 50 gram. Warto nastawić na 10 minut i później doglądać, ponieważ jak się pieką dłużej to się przypalą, ale będą bardziej chrupiące, to w zależności od gustu. Polecam też najpierw mieszać całość z mąką mikserem, a dopiero po tym dodać czekolady i zmieszać ją ręką z ciastem. Mi zawsze wychodzi 16 sztuk, ale dużych ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, i oczywiście mniej cukru niż w przepisie, tak około 3/4 porcji

      Usuń
  93. Uwielbiam te ciasteczka szczególnie domowej produkcji

    OdpowiedzUsuń
  94. Ciastka sa cudowne i szybko urosly ❤❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  95. Te ciastka można trzymać długo dłużej niż 4 dni. Spokojnie w metalowej puszcze tydzień postoją. Raz udało się je tak trzymać. Bo ciastka znikają szybko. Mam przepis od wielu lat. Są mega pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  96. Ja zrobiłam , wyszły super ,ale za słone , alez mojej winy . Dałam pół ŁYŻKI soli zamiast ŁYŻECZKI . dzisiaj bede robic drugi raz i jestem pewna ze wyjdą pyszne !:) Nawet te słone znikneły bardzo szybko:D świetny przepis i bardzo szybki . Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  97. Rewelacyjny przepis! W moim domu ciastka cieszą się dużą popularnością. Dzieci je uwielbiają, a ja zdecydowanie wolę upiec im coś słodkiego niż kupić gotowe w sklepie. Zawsze to zdrowsza alternatywa. Pieguski przyrządzałam już wiele razy i zawsze wychodzą pyszne. 30 ciastek to mało dla naszej rodziny, więc wszystkie składniki dodaje x2 :-)

    OdpowiedzUsuń
  98. Jakie to pyszne! Maślane ciasteczka z czekoladą :D Już miałam pisać skargę, że wyszło malutko ciasta, ale w piekarniku wszystko tak urosło, że zaczęła się martwić że na blaszce nie starczy miejsca. Takie ciasteczka piekłam pierwszy raz w życiu. Radzę tylko dodać troszeczkę mniej soli ;) POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  99. wyszły praktycznie czarne, a piekłam 10 minut. wszystko zgodnie z przepisem, oprócz czasu, bo wyszły krowie placki. nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pilnuj a nie patrzysz jak się palą 🤷‍♀️

      Usuń
  100. Czy można masło lub jego część zastąpić olejem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
  101. Jaka jest podana w przepisie mąka? Pszenna?

    OdpowiedzUsuń
  102. Ciastka przepyszne! Ale można zrobić coś żeby były jakby twardsze?

    OdpowiedzUsuń
  103. Witam serdecznie. Ciasteczka są pyszne ��. Piekły się dłużej, bo mam stary piekarnik.Jak mi wyszły to wyjdą każdemu hihi. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  104. Własnie wyjęłam z piekarnika, coś pysznego. Faktycznie zmniejszyłam ilość soli na szczypyę i proszek do 1 płaskiej łyżeczki. Dzieci zachwycone a ja już dwa wciągnęłam do popołudniowej kawki :-)
    Przepis zapisany, bo naprawdę warto :-)

    OdpowiedzUsuń
  105. Są rewelacyjne, robię bardzo często. Zamiast 200g czekolady daję 100 i po 50 orzechów włoskich i wiórków kokosowych. Niebo w gębie 🤤

    OdpowiedzUsuń
  106. Ciastka wyszły pyszne <3, tylko mam pytanie,czy masło z cukrem i jajkiem powinno się przyklejać do miksera gdy dodaje suche składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, robi się wielki kluch. Ja ugniatam ręka żeby miksera nie spalić

      Usuń
  107. Dzień dobry. Mi wyszły bardzo pyszne ale jakieś płaskie 🤣 czy takie mogą byc?

    OdpowiedzUsuń
  108. Wyszły smaczne i zniknęły z talerza w mgnieniu oka!Tylko dałabym mniej proszku do pieczenia i ja dodałam szczyptę soli.
    Zrobiłam 2 porcję i do jednej dodałam 2 łyżeczki kakao z ghany.

    OdpowiedzUsuń
  109. czy można dodać margaryne zamiast masła?

    OdpowiedzUsuń
  110. zdecydowanie N A J LE P S Z Y przepis na pieguski stosowany od 8 lat u nas.

    OdpowiedzUsuń
  111. Daję orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe, w zależności od ochoty, połowę czekolady. Po ostudzeniu przechowuję w puszce, na dnie umieszczam skórkę z obranej pomaranczy, przykrywam ręcznikiem papierowym i na to ciastka, przez noc nabierają pomarańczowego aromatu

    OdpowiedzUsuń
  112. piekę te pieguski 4 dzień pod rząd bo co upiekę to znikają 🤷‍♀️ tylko mnie zastanawia jak tłuste ma być ciasto przy podwojeniu porcji? Bo daje 200g masła i 2x135 g mąki i ciastka pieką się w otoczce tłuszczu. Z pieczeniem jestem mocno na bakier więc nie mam odwagi eksperymentować, tym bardziej na własnych dzieciach. jakąś podpowiedź ile mąki sypnac przy 200 g masła? A. i cukru nie powielam. Podwójna proporcje ale cukru i tak 1/4 szklanki albo i mniej. Czekolada mleczna Wedla jest wystarczająco słodka. Teraz zrobiłam też z żurawiną, ciekawe czy smaczne?

    OdpowiedzUsuń
  113. Przy okazji... stare meble w kuchni - ciężkie warunki, więc są mocno podniszczone. Jak sobie z tym poradzić? Zobaczcie - https://kniz.pl/oklejanie-drzwi-i-okien-folia-samoprzylepna/
    Czy takie oklejanie okien i drzwi w Krakowie ma większy sens? Jakie macie doświadczenia?

    OdpowiedzUsuń
  114. Witam, mam pytanie, czy mogę ciasto przygotować dzień wcześniej(wieczorem) i zostawić w lodówce na noc, a rano upiec ciasteczka?
    Pozdrawiam,
    Zuzanna :)

    OdpowiedzUsuń
  115. ja wo gule nie daje soli i są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  116. mega pycha,pozdrawiam:D

    OdpowiedzUsuń
  117. Pyszne ja zrobiłam takie same tylko nakładałam łyżką nie łyżeczką pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  118. Świetny przepis! Nawet po 10 latach :D

    OdpowiedzUsuń
  119. Ciasteczka obłędne. Zdecydowanie lepsze niż sklepowe. Moja ocena to 5/5! Zrobimy je jeszcze nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
  120. GÓWNO PRAWDA, wyszło 6 ciastek tak chujowych że aż się nie dobrze robi. Ciasta było tyle co kot napłakał, a same ciastka bez smaku kurwa, jak plastelina, wspomnę że były pieczone z wskazaniami w przepisie. Przestań kutrwk oszukiwać ludzi bo składniki 5 duch kosztują a ciastka takie chujowe że szkoda czasu marnować

    OdpowiedzUsuń