Dla kogo:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Po trochę dodawać oranżady i oleju. Podzielić ciasto na pół do dwóch misek. Do jednej dodać 3 łyżki kakao (przesiać je, żeby nie miało grudek), a do drugiej 3 łyżki mąki.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek blachy wylewać po 3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na zmianę - aż do wykończenia mas.
Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Oto pomysł jak udekorować ciasto przed upieczeniem:
Przepis pochodzi z rodzinnych zapisków.
- dla fanów przepisów bez używania wagi :)
- dla szukających przepisu na efektowne ciasto wymagające niewielkiego wysiłku
- dla chcących spróbować "legendarnej zebry"
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oranżady (lub wody mineralnej gazowanej)
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki
Okrągłą blaszkę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek blachy wylewać po 3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na zmianę - aż do wykończenia mas.
Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Oto pomysł jak udekorować ciasto przed upieczeniem:
Przepis pochodzi z rodzinnych zapisków.
Mimo wielokrotnych prób, nie udaje mi się zrobi tak pięknej zebry...
OdpowiedzUsuńLiczyłam na ten przepis. :D
OdpowiedzUsuńPamiętam je z dzieciństwa...moja mama bardzo często takie robiła :)
OdpowiedzUsuń