Dla kogo:
Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na jasną masę (bez grudek). Dodać jajko i kawę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (w masie nie powinno być kawowych grudek). Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać łyżkę mleka i wymieszać. Masa powinna być gładka. Podzielić ciasto na 2 części i uformować z nich wałeczki o przekroju (średnicy) ok 4-5cm. Obtoczyć wałki ciasta w posiekanych orzechach pekan (by całe wałki były nimi pokryte). Wałki zawinąć w folię (aluminiową lub spożywczą) i włożyć do lodówki na minimum 30 minut (wałki muszą stwardnieć).
Po wyjęciu z lodówki odwinąć z folii i pociąć ciasto ostrym nożem na talarki o szerokości ok. 1,5cm. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 18 minut (piec, aż ciastka nabiorą złotobrązowego koloru).
Po upieczeniu pozostawić na 5 minut na blaszce po czym przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
Wykonanie dekoracji:
W misce połączyć ze sobą kawę rozpuszczalną, masło i łyżkę wrzącej wody. Mieszać aż kawa całkowicie się rozpuści. Następnie dosypać cukier puder. Wymieszać do połączenia składników. Jeśli masa - krem jest zbyt twarda dodać pół łyżeczki wrzącej wody i ponownie wymieszać do uzyskania właściwej konsystencji.
Na wierzch każdego ciasteczka położyć łyżeczkę polewy kawowej i połówkę orzecha pekan. Podawać gdy polewa kawowa będzie już całkowicie wystudzona.
Z przepisu wychodzi ok. 30szt. ciasteczek.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Kawa- sekrety baristy".
- dla fanów kawowych wypieków
- dla chcących spróbować orzechów pekan
- dla szukających idealnego deseru do kawy
- 125g miękkiego masła
- 100g cukru do wypieków
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 225g mąki
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100g orzechów pekan (drobno pokrojonych) (można zamienić na włoskie)
- 150g cukru pudru
- łyżka masła (o temp. pokojowej)
- 1- 2 łyżek wrzącej wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ok. 30 szt. połówek orzechów pekan do dekoracji (można zamienić na włoskie)
Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na jasną masę (bez grudek). Dodać jajko i kawę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (w masie nie powinno być kawowych grudek). Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać łyżkę mleka i wymieszać. Masa powinna być gładka. Podzielić ciasto na 2 części i uformować z nich wałeczki o przekroju (średnicy) ok 4-5cm. Obtoczyć wałki ciasta w posiekanych orzechach pekan (by całe wałki były nimi pokryte). Wałki zawinąć w folię (aluminiową lub spożywczą) i włożyć do lodówki na minimum 30 minut (wałki muszą stwardnieć).
Po wyjęciu z lodówki odwinąć z folii i pociąć ciasto ostrym nożem na talarki o szerokości ok. 1,5cm. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 18 minut (piec, aż ciastka nabiorą złotobrązowego koloru).
Po upieczeniu pozostawić na 5 minut na blaszce po czym przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
Wykonanie dekoracji:
W misce połączyć ze sobą kawę rozpuszczalną, masło i łyżkę wrzącej wody. Mieszać aż kawa całkowicie się rozpuści. Następnie dosypać cukier puder. Wymieszać do połączenia składników. Jeśli masa - krem jest zbyt twarda dodać pół łyżeczki wrzącej wody i ponownie wymieszać do uzyskania właściwej konsystencji.
Na wierzch każdego ciasteczka położyć łyżeczkę polewy kawowej i połówkę orzecha pekan. Podawać gdy polewa kawowa będzie już całkowicie wystudzona.
Z przepisu wychodzi ok. 30szt. ciasteczek.
Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Kawa- sekrety baristy".
O mniam, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze w nich jest to, że nie tylko pysznie wyglądają, ale też są przepyszne! BARDZO polecam do wypróbowania!
UsuńBardzo lub ie kawowe wypieki, orzechy pekana kocham, a super przepisow na cos do kawuni poszukuje zawsze! Cos dla mnie!
OdpowiedzUsuń:)
Bardzo mi milo, ze bierzesz udzial w akcji!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
co można dodać zamiast kawy? można pominąć ten składnik bez uszczerbku na konsystencji ciasta?
OdpowiedzUsuńMyślę, że w cieście spokojnie można pominąć kawę. Wtedy ciasto będzie miało uniwersalny smak. Natomiast do masy coś bym dodała...Może kakao? Tak, żeby masa nie była bez smaku. Do ciast też można dodać kakao i wtedy ciasteczka zamiast kawowe staną się bardziej czekoladowo-orzechowe. Można także zamienić orzech pecan na włoskie.
Usuń