Dla kogo:
- dla lubiących zaskakiwać gości dekoracjami swoich potraw i napojów
- dla chcących zrobić "coś z niczego"
- dla mających ochotę trochę "pokolorować" szary świat
- cukier kryształ
- barwniki spożywcze (w proszku lub w żelu)
- kilka kropel wody
Wykonanie:
Przygotować miseczkę. Wsypać 3-4 łyżki cukru kryształu, a następnie dodać szczyptę barwnika i 2 krople wody. Jeśli dodamy zbyt dużo wody to wtedy cukier się rozpuści zamiast zabarwić. Mieszamy łyżeczką aż do czasu gdy barwnik zabarwi cały cukier. Kolorowy cukier możemy także przygotować w woreczku. Wtedy rozcieramy cukier palcami przez folię.
Jeśli mamy barwnik w płynie to wszystko wykonujemy tak samo z pominięciem dodania wody.
Gotowy cukier należy rozsypać na talerz i pozostawić do całkowitego wysuszenia. Po przygotowaniu można go przechowywać przez długi czas, także za jednym razem warto przygotować sobie większą porcję, by mieć ją później pod ręką w każdej chwili.
Kolorowy cukier jest świetnym dodatkiem do deserów, ciast i ciasteczek.
Super. Sprzyda mi sie na urodziny corki. :)
OdpowiedzUsuńSkoro jest już cukier to zapraszam na ciasteczka z kolorowym cukrem
OdpowiedzUsuńhttp://www.cosiedziwgarnku.blogspot.co.uk/2013/11/ciasteczka-z-kolorowym-cukrem.html