Dla kogo:
- dla nie mających pomysłu jak wykorzystać zalegającą na półce puszkę ananasów
- dla lubiących wilgotne muffinki
- dla szukających pomysłu na zdrową przekąskę na 2 śniadanie
- 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 190g)
- 2/3 szklanki cukru (ok.100g)
- jajko
- pół szklanki oleju
- pół szklanki płatków owsianych (górskich) - ok. 50g
- 100ml maślanki
- 80ml syropu ananasowego (z puszki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 250g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki
- płatki migdałowe
- cukier trzcinowy - demerara
Pokroić plastry ananasa na kawałki. W jednej misce wymieszać: mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, maślankę, olej i syrop ananasowy. Połączyć składniki z obu misek tylko do złączenia składników - nie muszą być bardzo dokładnie wymieszane. Na końcu dodać kawałki ananasa i wmieszać je w ciasto.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do ok. 3/4 wysokości. Posypać płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Ciasta wystarcza na ok. 14 muffinek.
Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com
Świetny i niezawodny przepis, często z niego korzystam.
OdpowiedzUsuńZamiast ananasa można dać cukinię na słodko?
OdpowiedzUsuń