Dla kogo:
- dla nie mających pomysłu jak wykorzystać syrop klonowy
- dla fanów syropu klonowego
- dla chcących spróbować muffinek o zupełnie niespotykanym smaku
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g masła
- 50g jasnego brązowego cukru - demerara
- 150ml syropu klonowego
- 5 łyżek mleka
- 40g gorzkiej czekolady
- 50g orzechów włoskich
- 2 jajka
- orzechy włoskie
- lukier
Masło wraz z brązowym cukrem rozpuścić w rondelku i odstawić do ostudzenia. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Orzechy włoskie pokroić na małe kawałki lub zmielić. Czekoladę zetrzeć na tarce. Jajka zmiksować z mlekiem i syropem klonowym. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło z cukrem (chłodne). Składniki wymieszać, a następnie dodać do masy startą czekoladę wraz z orzechami włoskimi. Wymieszać.
Formę na muffinki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu muffinek polać lukrem i ozdobić pokrojonymi orzechami włoskimi.
Z przepisu wyszło mi 15 sztuk muffinek.
Przepis pochodzi z bloga http://siepieczeigotuje.blogspot.se.
fot. Magdalena Ziemiańska.
0 komentarze: