Dla kogo:
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników (na ciasto) szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć i wylepić nim dno i boki blachy. Ja piekłam na tortownicy o średnicy 26cm. Podpiec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wykonanie masy serowej:
Rodzynki zalać wrzątkiem, szypułki, osuszyć i obtoczyć w mące. Jeśli nie korzystamy z gotowej masy serowej to musimy zmielić ser co najmniej 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z serem, wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową i rodzynkami. Budyń i proszek do pieczenia wymieszać ze śmietanką, a następnie z masą serową.
Wykonanie bezy kokosowej:
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Na podpieczonym spodzie rozsmarować masę serową, a na niej ułożyć delikatnie łyżką koksową pianę . Wstawić do piekarnika. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego cz. 14 "Serniki".
- dla mających ochotę na sernik
- dla lubiących kokos
- dla chcących spróbować sernika z "czymś innym"
- 20 dag mąki
- 100g masła
- jajko
- 3 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750g mielonego tłustego sera
- 20 dag cukru
- 3 żółtka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki śmietany 30%
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki rodzynek
- łyżka skórki pomarańczowej (smażonej lub kandyzowanej)
- budyń waniliowy
- łyżka mąki
- 10dag wiórków kokosowych
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników (na ciasto) szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć i wylepić nim dno i boki blachy. Ja piekłam na tortownicy o średnicy 26cm. Podpiec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wykonanie masy serowej:
Rodzynki zalać wrzątkiem, szypułki, osuszyć i obtoczyć w mące. Jeśli nie korzystamy z gotowej masy serowej to musimy zmielić ser co najmniej 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z serem, wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową i rodzynkami. Budyń i proszek do pieczenia wymieszać ze śmietanką, a następnie z masą serową.
Wykonanie bezy kokosowej:
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Na podpieczonym spodzie rozsmarować masę serową, a na niej ułożyć delikatnie łyżką koksową pianę . Wstawić do piekarnika. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego cz. 14 "Serniki".
0 komentarze: